A legkeményebb kommunista időszakra emlékeztette a túrkevei polgármestert a védőnői szolgálat átalakítása

Megosztás

Államosító kormányzati intézkedések és átalakuló védőnői szolgáltatás felütéssel tett közzé bejegyzést Sallai R. Benedek. A túrkevei polgármester ismét nagyon keményen beolvasott a fideszes kormányzatnak. De még csak ezután következett a java!

Mint Sallai R. Benedek írta, a Magyarországon hungarikumnak számító védőnői szolgáltatás is, akárcsak az orvosi ügyeleti ellátás, átszervezésre került és az ezzel kapcsolatos feladatokat az önkormányzatoktól szintén elvonták. Július 1-től a szolnoki Hetényi Géza Kórház vette át a feladatellátást, így a védőnők foglalkoztatási tevékenysége semmilyen formában nem kötődik már az önkormányzathoz.

A város számára az átszervezés bosszúságokkal és kellemetlenségekkel is jár – írta. Az állam a tőle megszokott szervezetlenséggel tette meg a szükséges lépéseket, az önkormányzatokat kötelezve arra, hogy térítésmentesen átadjanak minden infrastruktúrát, de nem tisztázva például az ingatlanhasználat feltételeit. Így, habár az állam minden normatívát elvont tőlük, ami a feladatellátáshoz tartozott, nem rendezte az olyan „apróságokat”, mint az üzemeléssel kapcsolatos rezsiköltségek, épületfenntartás és egyéb részletek, jegyezte meg Sallai.

Szerinte valamilyen megállapodást kell kikényszeríteni annak érdekében, hogy a jelenleg másfél hónapja létrejött áldatlan állapot rendeződjön.

A polgármester így folytatta:
“Egyébként pedig megjegyzem:

a legkeményebb kommunista időszaknak is dicsősége lett volna ilyen szintű államosítás és központosítás.

Elment az önkormányzatoktól az oktatás, iskolák fenntartói joga, orvosi ügyeleti ellátás, immár a védőnői szolgáltatás, de a kommunális hulladékszolgáltatást is kiszervezték az önkormányzatoktól, az ivóvízellátást, a szennyvízhasználatot, a gyámügyi feladatokat, a kormányhivatalokhoz került hatásköröket – és sorolhatnám. Elvonták a koronavírus járványra hivatkozva a gépjárműadót, szolidaritási hozzájárulás megfizetésére kötelezik az önkormányzatunkat. De meghagyták az egyedi segélyezés lehetőségét a szociális rászorulóknak, azt nem államosították.

A kormányhivatalokat kormányhoz hű emberek vezetik, s nem cél már a közszolgálat hangsúlyozása, már csak nevében is jellemzően: nem köztisztviselők már az ott dolgozók, hanem kormánytisztviselők.”

Így folytatta:

“Nyilván a kormányközeli önkormányzati szervezetek lapítanak, és csak olyan ügyekben lépnek, hogy alkossunk mi is békepárti határozatot városunkban (legutóbbi ülésen Magos Vilmos képviselő úr kezdeményezésére ez meg is történt), de a volt pártállami spicli, Szita Károly kaposvári polgármester vezette önkormányzati szövetség abban nem jeleskedik, hogy az önkormányzatiságért, az önkormányzatok forrásaiért harcba szálljon.”

Így fejezte be egyáltalán nem hízelgő bejegyzését:

“Bocsánat, amiért ez még kikívánkozott belőlem, de szomorúan tapasztalom:

minden az államosítás, központosítás irányába visz, amivel együtt állami szinten nő az intézményesített korrupció és a bürokrácia. Nem tudom, hogy hová vezet ez, de nem vagyok róla meggyőződve, hogy jó irányba.”

Ami viszont ezután következett, az minden képzeletet felülmúlt, olyan gyurcsányozás, árulózásba torkollt a bejegyzés.

Sallai megnyilvánulásával kapcsolatban ugyanis a hozzászólásokban megjegyzést tett Mészáros Dávid, a DK megyei politikusa.

Mint írta:

“Robi, ebben teljesen igazad van és még az orvosi ügyelet kapcsán megfogalmazott véleményeddel is teljesen egyetértek!
Amit a Fidesz művel ezzel az országgal az már nem csupán hiba, egyenesen bűn, ahogyan azt az utolsó mondataidban írtad.
De Robi, annyira álszent amit csinálsz, emlékezz csak vissza a választások előtti napokban te nyíltan támadtad az ellenzéket, ezáltal a Fideszt segítetted újból kormányra. Majd jött a sok fideszes politikussal való közös kép, dícséret, áradoztál milyen sokat segítenek. Hogy is van ez akkor? Talán azt képviseled, amerre az aktuális érdeked diktál? Melyik Robinak lehet hinni? Aki a Fidesz szekerét tolja vagy annak, aki mindent megtesz annak érdekében, hogy ezt a kizsigerelő, nemzetromboló Orbán-kormányt minél hamarabb eltakarítsa?”

Nem maradt adós a válasszal Sallai R. Benedek:

“Kedves Mészáros Dávid, igen, most is azt gondolom, hogy Fidesz rettenetesen nagy tragédia az országnak, de ezzel nem zárom ki azt, hogy Gyurcsánnyal sem lenne jobb semmivel. Sőt! Az ország tragédiája, hogy két politikai garnitúrában akar gondolkozni, és az egyik tolvajokból és gazemberekből áll, a másik idiótákból, magamutogatókból és inkompetensekből. Fenntartom korábbi állításaim: ameddig Gyurcsány és bagázsa látható kihívóként, addig nyer Orbán Viktor Magyarországon. Nem én, hanem a DK az, aki hatalomba segíti Orbán Viktort, mert az az a politikai erő, akinek az elutasítottsága mai napig magasabb, mint a Fideszé. Gyurcsány volt az, akinek személye a minden bajt okozó első 2/3-ot Orbán ölébe dobta. Az ő tehetségtelen, korrupt kormányai voltak, akik miatt a társadalom Orbánhoz menekült. Elég Gyurcsányt egy plakátra tenni, és a szomorú, elkeseredett szavazók vagy el sem mennek szavazni, vagy behúzzák a kisebbik rossznak vélt Orbánra. Ezt a vitát párszor már lefolytattuk, megérteni ezt nem akarod – kár újból és újból felhoznod. Én meg fotózkodok bárkivel, aki segít a városunknak, mert még mindig jobban demokraták, mint a DK, aki szerint ha valaki nem az ő szekerét tolja az Orbán embere, míg a Fidesz több politikusa akkor is segített, ha ismerte a véleményem a pártjáról.”

Mészáros Dávid sem hagyta magát:

“Ugye, amit írsz az tényszerűen nem igaz. Ha már idehoztad Gyurcsányt, reagálok rá röviden. Ugye tudjuk, hogy még Gyurcsány-kormány idején sem volt ilyen magas az államadósság, mint az Orbán-kormányok alatt és még ilyen magas inflációval sem kellett megbirkózni a magyar embereknek, mint manapság. Továbbá nem is alakította át a teljes közigazgatást, sőt az egészségügy, oktatás tönkretételét irányzó centralizációs törekvései sem voltak. Hovatovább, aki 2010-óta 1%-os pártból csinált egy 20%-os pártot, annak a választók akaratából helye van a magyar politikában. Azzal, hogy te ezt nem ismered el és a Fidesz kommunikációs paneleiből játszol, ez a te szegénységi bizonyítványod. Ugye, 2018-ban mindketten tudjuk, kik miatt lett 2/3-a a Fidesznek. Az olyan önfényező kamu-jelöltek miatt, akik csak az állami támogatásért cserébe indultak el a választáson.
Én tudok is egy ilyet Túrkevén, te is ismered közelről. Szóval amikor te papolsz a változásról az elég hiteltelen, destruktivizálod azt a tömeget, akik tényleg változást akarnak. Ergo, a Fideszt tartod hatalomban! Talán neked ez a személyes érdeked is…
Mindenesetre az, amit most csináltak az egészségüggyel, az valóban teljes katasztrófa és a túrkeveiek is isszák ennek a levét.
Ebben talán egyetértünk, ha valóban komolyan gondolod.”

A túrkevei polgármester így vágott vissza:

“Kedves Mészáros Dávid, azért nevetséges az érvelésed, mert te vagy az rendszeresen (a DK országosan is ezt csinálja), aki ellenzékieket támad a Fidesz helyett. Te trollkodsz itt töretlenül, egy olyan polgármestert támadva, aki fideszes városvezetést váltott le. A DK az – veled együtt -, aki az ellenzék ellenzéke. S nem véletlen. Az országban két ember van, akinek a kétpólusú pártpolitika az érdeke: Orbán és Gyurcsány. Ők ketten érdekeltek ebben – s te is ennek vagy az egyszerű kis eszköze. Támadod azt, aki le tudott váltani fideszes polgármestert (kérdem: te mit tudsz felmutatni?), ahelyett, hogy a Fideszt támadnád. Nem elég árulkodó ez?
Igen, tudom, hogy 2018-ban mi adta az újabb 2/3-ot Orbánnak: az, aki 2010-ben, és az, aki a következő választáson is már előkészíti Orbán győzelmét: a DK. Mert amíg Gyurcsány a kihívók között van: addig Orbán győz. A DK most már nem hangoskodik az előszavazásért, mert belátta a nagy demokrata: még az ellenzéken belül sem győzhet, Dobrev Klára még akkor is alulmarad a csak ellenzéki szavazók körében is (ahogy az 2021-ben történt), amikor egy viszonylag névtelen vidéki polgármester hívja ki. Gyurcsány és a pártja a magyar ellenzéknek sem kell – ezért érdeke, hogy nyírja az ellenzéket: ahogy te is teszed. Elsősorban az MSZP-t, másodsorban mindenki mást. Mert másik oldalról egyetlen szavazót megszólítani nem tud, így csak az ellenzéken belül szerezhet százalékokat. Az utolsó Gyurcsány-kormány államadósságának reálértékét nem tudom hogy értékeled, de ha jól számolom 8 éves voltál, amikor ő utoljára uralkodott, amikor tüntetőket vertek, szemeket lövettek ki, loptak, csaltak, hazudtak (ahogy ezt be is vallotta a sajátjainak, az őszödi beszédkor 7 éves voltál, talán erre sem emlékezhetsz) – ez volt Gyurcsány. Miután hátba szúrta Medgyessy Pétert (ahogy az egész MSZP-t, és ahogy általában az ellenzékkel is teszi) megkezdődött az ámokfutása – az ország kiárusítása. Még hogy nem ő kezdte el a közigazgatás tönkretételét? Ha jól számolom 6 éves voltál az általa elrendelt közigazgatási integráció idején, ezért nem emlékezhetsz rá. Akkor szűntek meg érdemben a szakhatósági állásfoglalások minden zöld ügyben, és azóta lehet pl. megtenni azt a Balatonnal, amit most tesznek.
Sajnálom, de a Gyurcsány a magyar politikai közélet egyik rákfenéje, akinek a munkássága ahhoz járul hozzá, hogy Orbán hatalomban maradjon. Az ő tehetségtelensége és elutasítottsága adta Orbán kezébe a hatalmat (nehéz lenne ezt nem tényként kezelni), és az is tartja ott. Minden civilizált államban bukott politikusnak számítana, aki ennyiszer veszített választás, ahányszor ő, egyedül Magyarországon fordulhat elő, hogy egy bukott miniszterelnök akinek le kellett mondania, aki utána a pártját 4 választáson nem tudta győzelemre vinni, még a közéletben van.
Az országos politikában érdeked neked fűződik valamihez. Neked a személyes érdeked a DK sikere, de a magyar emberek érdeke az, hogy a DK eltűnjön végre oda, ahová való. Majd ha megint pártot váltasz, akkor talán be fogod látni, bár a DK-ból nehéz kikerülni, ott pont hozzád hasonlókat toboroznak.”

Mészáros Dávid viszontválaszával zárult le (?) a vita:

“A Gyurcsány fóbiádat kezeltesd, Robi, mert ez már beteges. Most is bebizonyítottad, te valójában egy ellenzéki áruló vagy. Sajnállak…”

Nyitóképünkön Sallai R. Benedek még mint országgyűlési képviselő trollkodta meg Pócs János felszólalását

Fotó: 24.hu

Kapcsolódó cikkek