A túrkevei polgármester továbbra sem elégedett az orvosi ügyeleti helyzettel

Megosztás

Hiába írta azt Szűcs Dániel mezőtúri polgármester, hogy a kistérségben, ahova Túrkeve is tartozik, átmenetileg megoldódott az orvosi ügyelet, a túrkevei városvezető szerint ez nem így van.

Éles adok-kapok alakult ki Szűcs Dániel mezőtúri és Sallai R. Bendek túrkevei polgármester között az orvosi ügyeleti rendszer miatt.

A túrkevei vezető röviden vázolta az előzményeket:

“A kormány elvonta az önkormányzatoktól az ügyelet ellátásának a feladatát, saját kézbe rendelte, és kitalált valamit, ami kevesebb lesz, mint a régi, de többszörösébe kerül. De persze ezt sem tudták határidőben megcsinálni. Erre megvonta a vállát a kormány, és azt mondta: “oldják meg az átmeneti időszakban az önkormányzatok addig, ameddig mi nem tudjuk megoldani“. Az önkormányzatok közül soknak – ebbe tartozik sajnos Túrkeve is – nincs forrása erre, és nyilván, amit az állam biztosít normatívát, az nevetségesen kevés. A régi ügyelet megszűnik május végével városunkban, és fogalmunk nem volt arról, mi lesz addig, amíg a kormány végre megoldja a feladatot, amit átvállalt.”

Hozzátette, hogy Szűcs Dániel mezőtúri polgármester a napokban megnyugtatta a mezőtúriakat, hogy az orvosi ügyelettel minden rendben.

Sallai R. Benedek azonban közölte: “igen, megnyugtató, ha az ember mezőtúri, azonban nem az, ha az ember túrkevei. Mint ismert: össze vagyunk kötve, mert kistérségi szinten látjuk el ezt a feladatot hosszú évek óta. Egyben van a szerződése ügyeletre városunknak Mezőtúrral, Mesterszállással, Kétpóval és Mezőhékkel.”

A túrkevei városvezető leegyszerűsítette a Szűcs polgármester által közölt megoldást, mit is jelent az Túrkevének: az állami normatíva mellett/fölött Túrkeve idáig havi 1 millió 306 ezer 50 forint összegért kapott egy HELYBEN lévő orvost és ápolót, június elejétől kezdve viszont havi 2 millió 193 ezer 179 forintért nem kap semmit, mindenki mehet Mezőtúrra.”

Ráadásul most jön a csattanó. Ugyanis távollétében, amíg a döntés jogszerűségéről a kistérségi tanácsülés közben a város jegyzőjével telefonon konzultált a folyosón, a többi tag megszavazta, hogy Túrkeve fizesse ki a mezőtúri ügyelet kb. 1/3 részét és megoldódik minden.

Mármint Mezőtúron.

Eddig a szolgáltatónak 4 millió 122 ezer 221 forintot fizetett a kistérség havonta, június egytől ez az összeg 6 millió 922 ezer 221 forint lesz. Ez viszont nem tartalmaz Túrkevének semmit, csak azt, hogy a keviek átmehetnek Mezőtúrra, ha gondjuk van.

Sallai R. Benedek hangsúlyozta: Túrkeve számára ez az ajánlat elfogadhatatlan, és biztos nem fogja támogatni.

Kedden rendes képviselő-testületi ülésen ez várhatóan az egyik legfontosabb napirend lesz, ugyanis olyan alternatíva, ami a Túrkevének jó lenne, most nem létezik.

A túrkevei polgármester végül közölte: “Nyilván nem hagyjuk annyiban.”

Nyitókép: Sallai R. Benedek (balra) F. Kovács Sándor fideszes országgyűlési képviselővel

Fotó: Sallai R. Benedek Facebook

Kapcsolódó cikkek