A Szicsek Pálinkafőzde az egyik legrégebbi pálinkafőző műhely, Jász-Nagykun-Szolnok megye egyik legjelentősebb magánvállalkozása. Apja nyomdokaiba lépve Szicsek János alapította az üzemet Tiszaföldvár kertvárosi részén, Homokon. A több mint 20 éves tapasztalat 270 szakmai elismerést eredményezett az elmúlt években.
Tovább olvasomCímke: pálinka
Megválasztották az ország legjobb pálinkáit
A korábbi évek sikerei után idén is kiválasztották a TOP pálinkakiválóságnak minősített pálinkák közül az Agrárminisztérium pálinkáját, az elismerő címet 2022-ben a Lunczer Pálinkaház fürtös meggy pálinkája kapta – közölte az Agrárminisztérium (AM) pénteken. A Lunczer olyan családi pálinkafőzde, amely a Nemzeti Pálinkakiválóság Program létrehozásának évében alakult a Dunkakanyarban fekvő, Kosd településen. A díjazott párlat több éves magas színvonalon végzett munka, tanulás és kísérletezgetés beérett gyümölcse – tette hozzá Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára a közleményben. “A kereskedelmi pálinkafőzdék munkájának köszönhetően ma már egy magas minőségű,…
Tovább olvasomJelentősen emelkedik a pálinka ára is
Az egyik legfőbb hungarikumot is drágábban vehetjük majd a közeljövőben, mivel a mindenre kiterjedő árnövekedés a pálinkafőzdékre is hatással van. Mihályi László a Pálinka Nemzeti Tanács (PNT) elnöke a Világgazdaságnak azt nyilatkozta, hogy a gyümölcsök beszerzési ára 25-35 százalékkal nőtt, de olyan gyümölcs is akadt, amelynél az 50 százalékot is elérte a drágulás mértéke. A pálinkafőzdék esetében a gyümölcs mellett költségnövelő elemet jelentenek még a munkabérek, az energia és a csomagolóanyag is. Mihályi szerint korábban nagyobb mozgástere volt a főzdéknek, és kereshettek olcsóbb szereplőket, mára azonban ki vannak szolgáltatva a…
Tovább olvasomKeresik az év legjobb pálinkáját Jászkiséren
A jászok között nagy hagyománya van a pálinka fogyasztásának. A Jászság egykor virágzó szőlőskertjeiben a szőlő mellé különféle gyümölcsfákat is ültettek, de gyümölcsfák virágoztak a tanyák környékén, az utak mentén és a lakóházak kertjében is. A gyümölcsöt nemcsak nyersen, aszalva, főzve vagy befőzve fogyasztották, de kitűnő alapanyaga volt a pálinkának is. A jászok főként szilvából, vegyes gyümölcsből, törkölyből és faeperből készítettek pálinkát. Szeptember közepén immár 11. alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Pálinka- és Párlatversenyt. Az esemény szeptember 16-án hagyományosan a lovagrendek látványos felvonulásával kezdődik a város főterén, majd kezdetét veheti…
Tovább olvasom