Keresik az év legjobb pálinkáját Jászkiséren

Megosztás

A jászok között nagy hagyománya van a pálinka fogyasztásának. A Jászság egykor virágzó szőlőskertjeiben a szőlő mellé különféle gyümölcsfákat is ültettek, de gyümölcsfák virágoztak a tanyák környékén, az utak mentén és a lakóházak kertjében is. A gyümölcsöt nemcsak nyersen, aszalva, főzve vagy befőzve fogyasztották, de kitűnő alapanyaga volt a pálinkának is. A jászok főként szilvából, vegyes gyümölcsből, törkölyből és faeperből készítettek pálinkát.

Szeptember közepén immár 11. alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Pálinka- és Párlatversenyt. Az esemény szeptember 16-án hagyományosan a lovagrendek látványos felvonulásával kezdődik a város főterén, majd kezdetét veheti a mustra.

A kétnapos verseny célja, hogy felmérje a Kárpát-medence területén található magánfőzők, bér-és kereskedelmi főzdék pálinkáinak aktuális helyzetét, és népszerűsítse a minőségi pálinka, -mint hungarikum- kulturált fogyasztását.

A szakmai zsűri az alábbi kategóriákban hirdet győztest: alma, körte, birs, cseresznye, meggy, kajszibarack, őszibarack, szilva, szőlő, borpárlat, bogyósok, erdei gyümölcsök, vegyes pálinkák.

Továbbá olyan különdíjakat is gazdára találnak, mint Jász-Nagykun-Szolnok Megye legjobb pálinkája, a Jászság legjobb pálinkája és Jászkisér legjobb pálinkája

Az eseménnyel párhuzamosan keresik a legjobb grillázstortát is. Ez esetben bármilyen formájú alkotás elkészíthető, ami összefügg a pálinka készítésével, fogyasztásával. A tortákat szeptember tizenhatodikáig lehet leadni a Művelődés Házában.

Kapcsolódó cikkek