A pedagógusok bérrendezése ki is jönne a Vodafone árából, Gulyás erre egészen cinikus választ adott

Megosztás

Az elképesztő összegért történő vásárlást ismét azzal magyarázzák, legyen “magyar kézben” a cég. Ez természetesen azt jelenti, hogy NER-közeli üzletember kezében. De milyen érdekes, hogy hirtelen lett erre 350 milliárd forint a kormánytól és itt nem kell várni Brüsszel EU-pénzeire, ezt teljes egészében magyar pénzekből finanszírozzuk. Illetve hát az adófizetők.

A magyar kormány nagyon szeretné, hogy legyen egy teljesen kormányközeli, akarom mondani, magyar kézben lévő nagy telekommunikációs szolgáltató, és erre hajlandó is költeni. Az a 715 milliárd forint ugyanis, amennyiért a kormány és a 4iG megvásárolja a Vodafone magyarországi üzletét, még akkor is nagyon sok pénz lenne, ha nem arról lehetett volna olvasni a kormányváltás óta, hogy költségcsökkentésre van szükség, a rezsiszámlákat fizető állampolgároktól a minisztériumokig mindenkinek meg kell szorítani a nadrágszíját.

A magyar állam a Vodafone részvényeinek 49 százalékát venné meg, Jászai Gellérték így 51 százalékkal többségi tulajdonosok lennének. Ha ez alapján osztjuk le a 715 milliárdot, az azt jelenti, hogy a magyar adófizetők pénzéből kicsit több mint 350 milliárd forint megy majd az üzletre. Legalább ennyi, mert, ahogy majd erről még szó lesz kicsit később, a 4iG feltőkésítésében is komoly szerep jutott az adófizetők pénzének. (via 444.hu)

Csak hogy perspektívába helyezzük ezt a 350 milliárd forintot, összeszedtünk pár példát, hogy mi kerül hasonló összegbe:

  • A Vodafone állami része több mint két Puskás Arénába kerül, ha azzal számolunk, hogy a stadion nettó 150 milliárd forintból készült el;
  • A 350 milliárd forint, amibe a kormánynak ez az üzlet kerülhet, csak egy kicsit kevesebb, mint amennyiből a kormány saját bevallása szerint rendezni lehetne a pedagógusok bérét: az Európai Bizottságnak a kormány nemrég azt írta, nagyjából 400 milliárd forintból 2028-ra a diplomás átlagbér 80 százalékára tudná emelni a tanárok fizetését. Ehhez a kormány uniós forrásokat kér, a Vodafone üzletet viszont nyilván magyar pénzből kellene törlesztenie.
  • Magyar forrás is lehet persze erre az üzletre, például a nyár elején 415 milliárd forintnyi forrást zároltak a minisztériumoknál a kormányzati költségcsökkentési terv részeként. Akkor persze arról volt szó, hogy ezzel a költségvetési hiányt csökkentené a kormány, ami nyilván nem valósul meg, ha ennek a pénznek a nagy részét egy telekom cég részvényeire költi.
  • A kormány a nagy takarékoskodással nemcsak a költségvetési hiányt akarta csökkenteni, de az egyre növekvő energiaárakkal is föl kellett vennie a küzdelmet, hiszen a Fidesz egy évtizede kitalálta, hogy hatósági áron fogja adni az energiát a lakosságnak. A rezsicsökkentés fenntartása Gulyás Gergely bevallása szerint nagyjából 1300 milliárd forintjába kerül a magyar adófizetőknek, ennek a fenntartásához pedig külön költségvetési alapot is létrehozott a kormány 670 milliárd forinttal. Ha van 350 milliárd forint elkölthető pénz, akár erre is mehetett volna, ehelyett a kormány végül inkább csökkentette a rezsicsökkentést.

A kormányinfón pedig Gulyás Gergely miniszter egészen cinikusan azt mondta, a Vodafone bevételeiből AKÁR a pedagógus béreket is LEHETNE emelni. Csak megint ez a sok-sok feltételes mód.

“Még mindig a Vodafone megvásárlása – most éppen az RTL Klub firtatja a tranzakció okait. Indokolt-e kifejezetten most lezárni ezt az ügyletet ilyen sok százmilliárd forintért, amikor pedagógusok tízezrei várnak béremelésre? Erre Gulyás Gergely azt mondja, azon vannak, hogy megvalósuljanak a fejlesztések. Tárgyalunk az Európai Bizottsággal, és ott akarunk lenni egy olyan vállalást, ami az elmúlt három évtized kiemelkedően legnagyobb pedagógus béremelése. Még ha sokan, köztük magyar ellenzéki parlamenti képviselők is ez ellen dolgoznak, mi azt reméljük, hogy sikeres lesz. Egy távközlési cég megvásárlása pedig profitot hoz, a Vodafone nyereségéből pedig akár a pedagógusbéreket is lehet emelni. “

Kapcsolódó cikkek