Jelentősen emelkedik a pálinka ára is

Megosztás

Az egyik legfőbb hungarikumot is drágábban vehetjük majd a közeljövőben, mivel a mindenre kiterjedő árnövekedés a pálinkafőzdékre is hatással van. Mihályi László a Pálinka Nemzeti Tanács (PNT) elnöke a Világgazdaságnak azt nyilatkozta, hogy a gyümölcsök beszerzési ára 25-35 százalékkal nőtt, de olyan gyümölcs is akadt, amelynél az 50 százalékot is elérte a drágulás mértéke.

A pálinkafőzdék esetében a gyümölcs mellett költségnövelő elemet jelentenek még a munkabérek, az energia és a csomagolóanyag is. Mihályi szerint korábban nagyobb mozgástere volt a főzdéknek, és kereshettek olcsóbb szereplőket, mára azonban ki vannak szolgáltatva a piacnak. Míg a gázáraknál 13-15-szörös költségnövekedést tapasztaltak, addig a szinte csak importból érkező üveg ára a forint gyengülése miatt nagyjából 70-100 százalékkal emelkedett az elmúlt évben. A magyarországi üvegbeszerzés 30 százalékát ráadásul ukrán gyárak szolgáltatják, ezek közül azonban a háborúban kettő is találatot kapott. Ehhez hozzáadódik még a csomagolás részét képező dugók és címkék árának növekedése, valamint a kötelezően fizetendő díjak és adók.

A PNT elnöke szerint mindent összevetve az élelmiszerek többségéhez hasonlóan itt is 40 százalékos áremelkedésre lenne szükség. Ennyit azonban a piac nem bírna el, jó esetben is csupán feleakkora emelést tudnának meglépni.

(hvg.hu)

Kapcsolódó cikkek