Választások: Bemutatjuk Szolnok 3. választókerületének jelöltjeit

Megosztás

Közeledünk a választásokhoz, a Szol24 pedig kiemelten fontosnak tartja, hogy az itt élő és szavazó szolnokiak minél bővebb ismeretekkel rendelkezzenek a támogatást kérő képviselőjelöltekről és polgármester-aspiránsokról. Épp ezért, a voksolás napjáig, azaz június 9-ig bemutatjuk az összes egyéni választókerületet és az egyes indulókat. Ezúttal a hármast, ahol feltehetően nagy csata várható a regnáló Borda Zoltán és kormánypárti kihívója, Dudás-Rekter Gabriella között.

A választókerület a Széchenyi városrész egyik részét foglalja magában, a választásra jogosultak száma majdnem eléri a 3700 főt. A hármas körzet képviselője a 2010-es „fülkeforradalom” után maga a polgármester, Szalay Ferenc lett, ráadásul kiemelkedő, majdnem 2/3-os eredménnyel. Négy évvel később azonban átadta az indulási lehetőséget Rehó Jánosnak, akit sokkal szerényebb szavazatszámmal, alig 40%-kal választottak meg, miután a Jobbik Berényi Gábort, a baloldali összefogás Borda Zoltánt külön-külön indította.

2019-ben az országos megállapodások értelmében a pártok rájöttek, hogy kizárólag összellenzéki jelöléssel tudnak eredményt elérni, ez itt is megmutatkozott: a kormánykritikus szavazók tömbjét a Momentum, a DK, az LMP, a Jobbik, az MSZP és a Mindenki Magyarországa alkotta, az általuk támogatott Borda Zoltán pedig meglepően simán nyert Rehó ellen öt évvel ezelőtt.

A Fidesz most cserélt, Rehót a 2. választókerületben indítja, Borda fideszes ellenfele pedig Dudás-Rekter Gabriella lesz.

Borda Zoltán és Györfi Mihály polgármesterjelölt

Szolnok legnépesebb városrészében élők jól ismerhetik a távfűtő hálózaton folyó hibaelhárítási munkák és a fűtés és a melegvíz-ellátás fel-felbukkanó szüneteltetésének hatását. A Szol24-en több alkalommal írtunk a lakótelepet érintő rendszerszintű problémáról, amelyet az MVM leginkább toldozással-foldozással próbál megoldani.

A lakók előző évben úgy vélekedtek, a régi csővezetékeket kellene jobban karban tartani, valamint az egész vezetékrendszert kicserélni. Az egyik megkérdezett akkor azt mondta, a „fűtést” úgy oldotta meg, hogy kinyitotta az ablakot, mert kint melegebb volt. Nem túlzás, ha azt mondjuk, inkább az okozott meglepetést, ha minden szolgáltatás működött.

A 3. számú választókerület térképen

Borda Zoltán négy évtizede él párjával a városrészben, azt mondja, tisztában van a helyi problémákkal és feladatokkal, illetve a már megszokott elszántsággal fog kiállni az itt élők érdekeikért. A testületi üléseken és a közösségi médiában rendszerint megemlíti, hogy a városvezetés úgy közöl tényként terveket, hogy arról a képviselő-testület még nem is szavazott. Első alkalommal a Tiszaligeti Strand üzemeltetőjének kijelöléséből volt vita, majd a diákok ingyenes tömegközlekedési lehetőségéből. Mindkettő alkalommal Borda hívta fel a figyelmet, hogy azelőtt jelentették be ezeket a tervezeteket, hogy arról a közgyűlés döntött volna.

Legesélyesebb kihívója Dudás-Rekter Gabriella, a Sport, Turisztikai és Civil Kapcsolatok Bizottság tagja és a Széchenyi Egyesület szervezője. Az egyesület a honlapján leírtak szerint azzal a céllal jött létre 1997-ben, hogy a lakótelepen élő szolnoki polgárok életminőségének javítását, erős közösségi tudatot és lokálpatriotizmust alakítson ki és a szabadidő hasznos eltöltéséhez való kereteket megteremtse. Dudásnak közösségszervezői Facebook-oldala is van, ahol rendszerint megosztja az aktuális eseményeket és rendezvényeket, a választókerületi programok aktív résztvevőjének számít.

Dudás-Rekter Gabriella aláírásokat gyűjt, alul Szalay Ferenc polgármester figyel

A teljes ellenzéki egység már a múlté, itt szintén külön indul az LMP. A párt jelöltje Pipicz Veronika, aki szintén 40 éve él a városrészben. Olajmérnöki végzettségének megszerzését követően a Nagyalföldi Kőolaj- és Földgáztermelő Vállalatnál dolgozott. „Lelkes zöldként rendszeresen sétáltatom a kutyámat a Széchenyin és a városrészünkhöz tartozó erdőben, így pontosan látom a felmerülő problémákat” – mondta. Célja, hogy megóvja és bővítse a zöldfelületeket a körzetben.

Kapás Roland a Mi Hazánk részéről a láthatóbb jelöltek közé tartozik a politikai közösségén belül. Ahogy megírtuk, a Mi Hazánk tizenkettő jelöltjéből nyolc leadott ajánlásait elutasította a választási iroda, azaz elég valószínű, hogy a töredékszavazatokból sem tevődik össze annyi, hogy legalább egy képviselőt juttassanak a testületbe. Kapás hat éve foglalkozik komolyabban a közélettel, úgy gondolja, a mai világban nem egyszerű az életünket elkezdeni, és ennek a kezdetnek a megkönnyítésében a lakhelyünknek is felelőssége van. Szerinte fel kell újítani a paneltömböket, a vízvezeték-rendszert, az utakat, illetve turisztikai szempontból fejleszteni a Zagyva-menti erdős részt.

Bencsik Mihály, a Munkáspárt indulója nagy ambíciókkal rendelkezik, a városvezetői tisztségért szintén indul Szolnokon. 2019-ben ugyanitt 1,9%-os eredménnyel zárt, összesen 27 szavazatot kapott. 2022-ben a törökszentmiklósi körzetben lett volna országgyűlési képviseő, de 0,32%-kal mégsem lett az. A Facebook oldalán leginkább Kádár Jánosról, Thürmer Gyuláról és a Kínai Népköztársaság elnökéről, Hszi Csinpingről találunk bejegyzéseket. Egyébként 2016-ban a jászszentandrási időközin ugyancsak bejelentkezett: maradjunk annyiban, hogy nem lett polgármester.

Csató Dániel, a Minden Döntés Számít jelöltje kapcsán nem találtunk érdemi közéleti információkat.

Szavazóhelyiségek:

Szolnok, 038, 039 számú szavazkör, Széchenyi krt 22., (Szolnoki Szent-Györgyi A. Ál.)

Szolnok, 040, 042 számú szavazókör, Széchenyi krt 16., (Szolnoki Széchenyi I. Gimn.)

Szolnok, 041 számú szavazókör, Aranyi Sándor utca 1/B., (SZVÓ Szivárvány Tagint.)

Körzettáblázat:

Aranyi Sándor utcaPáros házszámok
Aranyi Sándor utcaPáratlan házszámok
Csóka utcaTeljes közterület
Fakopács utcaTeljes közterület
Fogoly utca 2-10Páros házszámok
Fogoly utca 12-999998Páros házszámok
Fogoly utcaPáratlan házszámok
Hild Viktor utca 1-9Páratlan házszámok
Hild Viktor utca 11-999999Páratlan házszámok
Hild Viktor utcaPáros házszámok
Lovas István utca 1-9Folyamatos házszámok
Lovas István utca 10-999999Folyamatos házszámok
Pillangó utcaTeljes közterület
Pipacs utcaTeljes közterület
Sárkány utcaPáros házszámok
Seregély utca 36-999998Folyamatos házszámok
Szalonka utcaTeljes közterület
Széchenyi István körút 14/A-14/AFolyamatos házszámok
Széchenyi István körút 24-999998Páros házszámok
Széchenyi István körút 137-999999Páratlan házszámok
Thököly út 68-88Páros házszámok
Thököly út 81-123Páratlan házszámok
Vadász utca 1-19Páratlan házszámok
Vadász utca 2-2Folyamatos házszámok
Varjú utca 1-11Páratlan házszámok
Varjú utca 15-999999Páratlan házszámok
Varjú utcaPáros házszámok
Zöldfa utca 1-30Folyamatos házszámok

Képek: Györfi Mihály Fb, valasztas.hu, Dudás-Rekter Gabriella közösségszervező Fb

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek