Választások: Bemutatjuk Szolnok 1. választókerületének jelöltjeit

Megosztás

Közeledünk a választásokhoz, a Szol24 pedig kiemelten fontosnak tartja, hogy az itt élő és szavazó szolnokiak minél bővebb ismeretekkel rendelkezzenek a támogatást kérő képviselőjelöltekről és polgármester-aspiránsokról. Épp ezért, a voksolás napjáig, azaz június 9-ig bemutatjuk az összes egyéni választókerületet és az egyes indulókat. Az első választókerülettel kezdjük, ami hosszú idő óta Tasnádi Zoltán felségterülete, bár öt évvel ezelőtt nem sokon múlt, hogy elveszítse azt. Idén hasonlóan szoros eredményre számíthatunk, vagy az ellenzéki belharcok megtették a hatásukat? Mik a főbb elképzelések, programpontok és mit mondanak magukról az indulók? Ezeket összegezzük cikkünkben.

A választókerület a Széchenyi városrész egyik felét foglalja magában, benne a Bartók Béla út egyik oldalával és a Széchenyi István körúttal. A jelenlegi képviselő Tasnádi Zoltán, aki öreg motorosnak számít. 2006 óta igazgatja a Fidesz és a KDNP támogatása által a körzet ügyes-bajos dolgait, ami elég erős bástyának számít Szalay Ferencéknek, hiszen Tasnádi annak ellenére őrizte meg a helyét 2019-ben, hogy a Szolnoki Többség – kezdetben – kisebbségbe szorította a Fidesz-frakciót a testületben. Érdemes persze hozzátenni, a különbség közte és összellenzéki kihívója, Tóth Áron között mindössze 14 szavazat volt.

Majdnem négyezer választásra jogosult szolnoki szavazópolgár dönthet arról június kilencedik napján, elégedettek-e a jelenlegi képviselettel, vagy változásra van szüksége a városrésznek.

Az idei kampányba is besegít Tasnádi Zoltán képviselőnek Szalay Ferenc polgármester

Az utóbbi két évben a Magyar Posta úgynevezett takarékossági intézkedéseinek következtében arról döntött, több száz postahelyen fog ideiglenesen szünetelni a szolgáltatás. A lakótelepet olyannyira érintette a döntés, hogy 2022 végén még arról írtunk, egyetlen posta sem marad a környéken. A lakosok hangos kritikája után Tasnádi úgy fogalmazott a közösségi oldalán, az európai háborús folyamatokat és az energiaárak drasztikus emelkedését látva érti a döntés logikáját, de a részletkidolgozás elfogadhatatlan számára.

A lakók aláírásgyűjtésbe kezdtek, majd létrejött a megállapodás, melynek értelmében az önkormányzat 42.177.000 forint saját forrással támogatta, hogy a Széchenyi városrészben 2023. január másodikán ismét kinyithasson a posta. Szalay Ferenc egy, a képviselőtársát promotáló Tiktok videóban is elért eredményként tünteti fel, hogy a szolgáltatás megmaradt.

Az 1. számú választókerület térképen

Tasnádi Zoltán egy emlékezetes felvetése közé tartozik továbbá, amikor egy testületi ülésen, napirend előtt szerette volna, ha a képviselők elítélik a brüsszeli szankciós politikát, mert az árt Magyarországnak. A szavazáskor az ellenzék egy része kivonult, de Bóka Éva tartózkodott, illetve Galló György és Ligeti József független képviselők megszavazták a javaslatot.

Az idei helyhatósági voksolás során 2019-hez hasonlóan Tóth Áron ismét megmérkőzik a regnáló képviselővel, őt az LMP támogatja. Tóth, aki három éven át a párt ifjúsági szervezetének, a Jövő Egyesületnek volt az egyik vezetője, emellett helyi polgármesterjelölt is. A 2021-es előválasztáson 1175 szavazattal a második helyen végzett. Véleménye szerint minden szempontból ráfér a városra a fiatalítás. Legyen több a zöldfelület és a parkolóhely, járjon a busz menetrend szerint, este legyen biztonságos a környék – dióhéjban ezt szeretné elérni.

Tóth Áron aláírásokat gyűjt a Széchenyi városrészben 2022-ben

Az ellenzéki kenyértörés következtében régóta ismert, hogy az LMP külön indul a többi kormánykritikus párt szövetségétől, akik Dr. Kovács Beáta orvos-közgazdászt támogatják az első választókerületben. Sokrétű tapasztalatát szeretné a város szolgálatába állítani, hogy pezsgő élet legyen, összetartó, fiatalokat megtartó közösségekkel és igényes kulturális élettel. A Széchenyit érintően a programpontjai közé tartozik a biztonságos, zárható kerékpártolók létesítése, a közbiztonság erősítése, a kábítószerterjesztés megállítása és a parkolási nehézségek megoldása. A Tegyünk Szolnokért Egyesület, a Jobbik, a Momentum, az MSZP, a Párbeszéd és az Agóra Egyesület biztosította a támogatásáról.

Függetlenként gyűjtötte összes a szükséges mennyiségű ajánlást Tóth Árpád Zoltán 60 éves szolnoki születésű vállalkozó. Tervei közt szerepel a városrész közlekedésének biztonságosabbá tétele (az aluljáró és környéke felújítása, átépítése, a Lidl-nél lévő veszélyes buszmegálló átalakítása, a száguldozók megfékezése), az itt élők közbiztonságának jelentős javítása (rendőrörs felállítása, működő kamerarendszer bővítése a bűnözés határozott felszámolása érdekében), vagy a közszolgáltatások (távhő és melegvíz-szolgáltatás, hulladékgyűjtés) jobbá tétele. Úgy gondolja, előny, hogy nem kell egyetlen párt érdekét sem kiszolgálnia és csak a választóknak tartozik felelősséggel.

A szolnoki Mi Hazánk körzeti jelöltjéről, Mészáros Péterről semmilyen információt nem találtunk, bár a választási iroda a tizenkettő jelöltjükből nyolc leadott ajánlásait elutasította, azaz elég valószínű, hogy a töredékszavazatokból sem tevődik össze annyi, hogy legalább egy képviselőt juttassanak a testületbe. Hasonlóan nem találtunk programpontot, vagy részletesebb bemutatkozást a Minden Döntés Számít színeiben induló Bódi Csaba Bendegúztól.

Szolnok 1. számú egyéni választókerület – Jelöltek:

1 – Tasnádi Zoltán (FIDESZ-KDNP)

2 – Tóth Árpád Zoltán (Független)

3 – Dr. Kovács Beáta (Tegyünk Szolnokért Egyesület – Jobbik – Momentum – MSZP – Párbeszéd-ZÖLDEK – Agóra Egyesület)

4 – Mészáros Péter (Mi Hazánk)

5 – Tóth Áron (LMP-Zöldek)

6 – Bódi Csaba Bendegúz (MDSZ Egyesület)

Fentről lefelé, balról jobbra: Tóth Áron, Tóth Árpád Zoltán, Dr. Kovács Beáta, Tasnádi Zoltán, Mészáros Péter és kérdőjelként Bódi Csaba Bendegúz

Szavazóhelyiségek:

Szolnok, 031, 032, 043 és 044. számú szavazókör, Széchenyi krt.10., (Széch. Krt-i Sportisk. és AMI)

Szolnok, 033. számú szavazókör, Czakó Elemér utca 4., (SZVÓ Zengő Tagintézmény)       

Körzettáblázat:

Bartók Béla út 1-99Páratlan házszámok
Bartók Béla út 2-34/APáros házszámok
Czakó Elemér utcaPáros házszámok
Egyetértés utcaTeljes közterület
Félcsizma utcaTeljes közterület
Fényes Adolf utcaTeljes közterület
Gyermekváros utcaTeljes közterület
Győrffy István utcaTeljes közterület
Háló utcaTeljes közterület
Harcsa utcaTeljes közterület
Háromrózsa útTeljes közterület
Kaán Károly utcaTeljes közterület
Kárász utcaTeljes közterület
Kígyó utcaTeljes közterület
Kisgyep utcaTeljes közterület
Malom utcaPáratlan házszámok
Malom utcaPáros házszámok
Mályva utcaTeljes közterület
Mécsvirág utcaTeljes közterület
Nád utcaPáros házszámok
Nád utcaPáratlan házszámok
Nyár utca 13-999999Páratlan házszámok
Nyár utca 36-999998Páros házszámok
Nyírfa utcaTeljes közterület
Orosz György utcaPáratlan házszámok
Orosz György utcaPáros házszámok
Pacsirta utcaTeljes közterület
Selyem utcaTeljes közterület
Széchenyi István körút 3-119Páratlan házszámok
Széchenyi István körút 6-12/APáros házszámok
Széchenyi István körút 22-22Folyamatos házszámok
Ugar tanya 131-197Páratlan házszámok
VásártérTeljes közterület
Vidra utcaTeljes közterület
Vitorla utcaTeljes közterület
Zagyvahíd utcaTeljes közterület
Zsálya útTeljes közterület

Kép: Pinterest/Szűcs Laci, Szalay Ferenc Fb, Györfi Mihály Fb

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

 

Kapcsolódó cikkek