A szolnoki közgyűlés is elítélte a brüsszeli szankciókat

Megosztás

A szokásos brüsszelezést, szankciózást, az ellenzék szidalmazását sem nélkülöző közgyűlést tartottak Szolnokon kedden.

Napirend előtt dobta be Tasnádi Zoltán fideszes képviselő, hogy ítéljék el a brüsszeli szankciós politikát, mert az árt Magyarországnak. A szavazáskor az ellenzék kivonult, nem úgy az állítólag tagjai közé tartozó Bóka Éva, aki tartózkodott, illetve Galló György és Ligeti József független képviselők is megszavazták a javaslatot, immár retteghet Brüsszel!

Tasnádi Zoltán a keddi közgyűlésen

Egy ellenzéki képviselő, Borda Zoltán azonban felhomályosította a párás tekintetű fideszeseket, hogy nem, nem a szankciós politika árt, hanem a csorbát szenvedett jogállamiság árt az országnak, ezért nem kapunk uniós pénzeket. Ezt azonban nem hallották meg a fideszesek képviselők.

Kérdés volt arról, hogy hol tart a vasútállomási P+R parkoló ügye. Miskolczi László volt alpolgármester kérdésére az volt a válasz, hogy a 200 férőhelyes parkoló építésének költségét a MÁV 2023-ban tervezi költségvetésébe belevenni, holott a tervek már régen készen vannak, építési engedélye is megvan.

Füle István ellenzéki képviselő azt sérelmezte, hogy az ugyancsak e környéken már felépített 80 férőhelyes parkoló nehezen megközelíthető. Szalay Ferenc polgármester szerint örüljünk annak, hogy van ilyen fedett hely a kerékpárok számára. Információs táblák segítik az eligazodást.

Borda Zoltán képviselő azt firtatta, hogy mi van a 2 millió forintos képviselői kerettel, miért nem lehet azt felhasználni. Szerinte ez egy 52 milliárdos költségvetésű városnak nem volna szabad, hogy tétel legyen.

Szalay azt felelte, az idősklubok lemondtak a fiatalok javára a támogatásukról. Szalay szerint minden forintra szükség van.

Fejér Andor alpolgármester szót kapva arrogánsan beolvasott Bordának, hogy az ő választókerülete a legkisebb, mégis több fejlesztés zajlik ott, ennek igazán örülhetne a képviselő.

A költségvetés helyzetéről szóló előterjesztés kapcsán szóba került, hogy a Volánnak a város nem fogja tudni kifizetni azt, amivel idén tartozik neki. Ezt a részt át kellene vállalnia az államnak. A kérdésről tárgyalások folynak a Volánnal, ők is látják a város anyagi nehézségeit. Szalay szerint az biztos, hogy a tömegközlekedés nem fog megállni.

A továbbiakban elfogadták Molnár Lajos Milán, az Aba-Novák Agóra vezetőjének pályázatát, ő maradt az igazgatója az intézménynek. A fideszes képviselők nem győztek smúzolni Molnárnak, szerintük fantasztikusan vezeti az intézményt, amely állítólag országosan is kiemelkedő eredményeket tud felmutatni.

A képviselők szintén egy malomban őröltek nagy lelkendezve egy másik Molnárral, Évával, akinek szerződését viszont a Bartók Kórus élén hosszabbították meg.

A képviselők dicsérték azt a napirendi pontot, miszerint 3 milliárd forintot betétbe helyeznek el, ennek a kidolgozását kiválónak tartották.

A napirend kapcsán ismét folytatódott a brüsszelezés, szankciózás, a fideszesek vég nélkül szapulták az Európai Uniót, élükön Fejér Andorral és Szalay Ferenccel.

Fejér szerint Brüsszelben ideológiai alapú döntések születnek hazánk ellen. Szerinte azért nem kapunk pénzeket, mert nem úgy táncolunk, ahogy ők a nótát húzzák.

Vita volt arról, hogy mikor kezdődött az infláció elszabadulása, illetve Fejér tovább erőltette azt a vonalat, hogy szerinte az uniós pénzek járnak nekünk, és slussz. Szerinte a baloldali képviselők az ország ellen dolgoznak.

Vita volt arról is, hogy az előterjesztést miért kellett politikai felhanggal ellátni, miszerint mindez az elhibázott brüsszeli szankciós politikai maitt. Ezért nem is szavazta meg a két momentumos, Füle István és Miskolczi László, ők kivonultak ülésteremből. Ők politikai megnyilatkozásnak tekintik az amúgy jó előterjesztést.

Szalay szerint minden vita azért van, mert korábban nem volt ekkora baj. Minden szépen és jól alakult, erre bejött a háború, ami miatt bejöttek a szankciók. Szerinte határtalan bátorság kellett ahhoz, hogy az országban elsőként ő jelentette be a várost érintő megszorításokat.

Döntöttek még arról, hogy egy kisebb szobrot állítanak a Verseghy parkban, amire Borda Zoltán azt mondta, hogy felesleges rá egymillió forintot fordítani, olyan jelentéktelen alkotás.

Az integrációs helyzetről is vitáztak egy sort, amiben elhangzott, hogy jó lett volna, ha a bizottsági ülésekre elment volna a kisebbségi önkormányzat vezetője, akit nem láttak ezeken az üléseken megjelenni. Pedig ha elment volna, talán akkor érdemben tudott volna hozzátenni a témához.

Szerző: Tóth András

Fotók forrása: Szalay Ferenc Facebook

Kapcsolódó cikkek