A szolnoki közgyűlést is elérte a brüsszelezés – reagált az ellenzék

Megosztás

A csütörtöki közgyűlésen elhangzottakról és az ott hozott döntésekről tartott sajtótájékoztatót Füle István, a Szolnoki Többség frakcióvezetője. Ahogyan arról mi is beszámoltunk, a képviselő-testület elfogadta azt a polgármester által benyújtott energiacsökkentő csomagot, melynek eredetileg része volt a közvilágítás éjszakára történő lekapcsolása. Végül a fény marad, de az önkormányzati fenntartású intézmények nagy része átmenetileg bezár (erről itt írtunk részletesen.)

A helyi politikusok összejövetele a szokásosnál is szürreálisabbra sikerült. Szalay Ferenc szigorú osztályfőnök módjára regulázta az ellenzéki képviselőket és szinte mindenki kapott egy-egy virtuális körmöst: „Még mindig nem barátkoztak meg a gondolattal, hogy Önök nem idevalók, nem a hatalomba valók.” De nem csupán ez a tantermi stílus fűszerezte a csütörtök délelőtt városházi csöndjét: Szalay Ferenc polgármester és Fejér Andor alpolgármester minden alkalmat megragadott, hogy a brüsszeli szankciókra és az Európai Unió elvárásaira hivatkozzanak, ugyanakkor megvédjék a rezsicsökkentést és a közelgő nemzeti konzultációt.

Füle István ellenzéki politikus sajtótájékoztatóján leszögezte, hogy a brüsszeli szankciók és a drasztikus energiaár emelkedés nem áll egymással közvetlen összefüggésben, hiszen az inflációs folyamatok jóval korábban, már tavaly szeptemberben megkezdődtek Magyarországon.

A politikus felemlegette a februári Putyin-Orbán találkozót: a felek akkor arról számoltak be, hogy Magyarország a piaci ár ötödéért kapja az orosz gázt. Hol van ez most? – tette fel a kérdést Füle István.

Beszélt arról is, hogy az önkormányzatok kivéreztetése már jóval korábban megkezdődött, ezért lehetséges, hogy most nincs rendelkezésre álló tartalék. Felhívta a figyelmet arra, hogy jelenleg a városnak nincs érvényes szerződése villamosenergiára és gázra, de azzal kapcsolatban is vannak aggályai, hogy a kialakult helyzetben reális cél-e Szolnok pályáztatása az Európa Kulturális Fővárosa címre.

Kapcsolódó cikkek