Oroszországban jelölt halászsasra bukkantak Karcag környékén

Megosztás

Egy Oroszorságban gyűrűzött halászsast figyeltek meg a Karcaghoz tartozó Magyarka határrész környékén. Az adatok alapján a gyönyörű állatot fiókakorában gyűrűzték 2013 nyarán. Védett faj, természetvédelmi értéke félmillió forint.

„A gyűrű “leolvasása” után a madár adatai meg lettek küldve a Magyar Madártani és természetvédelmi Egyesület Madárgyűrűzési Központjának munkatársainak, akik kiderítették, hogy egy Oroszországban fiókaként jelölt példány került elő” – írta az esetről a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság a Facebook oldalán.

Magyarországon megkerült, külföldi gyűrűs halászsasok megkerülési térképe

Ez az első orosz gyűrűs halászsas, ami megkerült Magyarországon. Szórványos, de rendszeres átvonuló faj a Nagykunság Természetvédelmi Tájegység területén. Szintén a nemzeti park által közölt információ, hogy alkalmanként akár 8-10 példány is tartózkodhat a dél-nagykunsági térségben.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület is beszámolt az esetről, hogy hazánkban korábban összesen kilencvenhat külföldi gyűrűs halászsas került meg, amelyek többségét a Balti-tenger menti országokban gyűrűzték.

A halászsas a vágómadár-alakúak rendjéhez tartozik, testhossza 55–58 cm, szárnyfesztávolsága 145–170 centiméter, farkhossza 18 centiméter. Testtömege nagyjából 1,2–2 kg. A fej és a tarkó tollai sárgásfehér alapon feketésbarna sávokkal rajzoltak, a háta barnásfekete színű, finom fehér tollszegéllyel, fejének teteje, tarkója és hasa fehér.

Képek: Madárgyűrűzési Központ, Kiss Ádám

Kapcsolódó cikkek