Túrkevére érkezett az agrár-országjárás, az elhangzottak alapján semmi gond a mezőgazdasággal

Megosztás

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese Túrkevén, az agár-országjárás Jász-Nagykun-Szolnok megyei állomásán beszélt arról, hogy kimagasló lehetőségeket biztosít a magyar gazdák számára a 2023-as exporttermelés.

2027-ig bezárólag mintegy 5300 milliárd forint fejlesztési forrás áll rendelkezésre, valamint elhangzott, a szaktárca célja, hogy alapanyagtermelés helyett a hozzáadott érték növelése legyen a cél, ezért 2030-ra szeretnénk elérni azt, hogy a magyar agrár- és élelmiszeripar Európa legfejlettebb gazdaságai közé tartozzon. 

Farkas Sándor a kormányzat képviseletében emlékeztetett, hogy megkezdődött a területalapú támogatásokhoz kapcsolódó egységes kérelmek benyújtásának lehetősége.

A gazdálkodók 44 támogatási és vidékfejlesztési jogcímen nyújthatják be kérelmeiket, az előttünk álló két hónapig bezárólag. A pályázati rendszer az elmúlt évek tapasztalatait figyelembe véve egyszerűsödött és átláthatóbb lett, legalábbis ezt ígérik.

Arról nem esett szó, hogy tavaly év végén még arról írt az országos sajtó, hogy pénzügyileg teljesen lepusztult állapotban van a magyar mezőgazdaság. Nagy István miniszter a helyettesével nagy egyetértésben beszélt arról, hogy a szektor „újjászületésének pillanatában vagyunk”.

„Ezek a fejlesztések minden magyar számára előnyt jelentenek, hiszen ha a gazdák alacsonyabb költségen, jobb minőségben képesek termelni, az végül kedvezőbb áron elérhető, de a megszokott minőségű élelmiszerekben mutatkozhat meg a fogyasztóknál” – mondta a vg.hu-nak.

A kormányzat tisztségviselői az új Közös Agrárpolitika Stratégia Terv megismertetése céljából szerte Magyarországon agrár-országjárást tart, legutóbb Túrkevén biztosított mindenkit Farkas Sándor, hogy céljuk a vidéki Magyarország erősítése és a helyben maradás ösztönzése.

Kép: Vermes Tibor

Kapcsolódó cikkek