Kunszentmártonban már az önkormányzati testületi ülésen is kénytelenek a bűnügyi helyzettel foglalkozni

Megosztás

Nem érzi magát biztonságban a lakosság a Tiszazugban, különösen Kunszentmártonban. A bűnügyi helyzet nem tűnik túl rózsásnak, annak ellenére sem, hogy a rendőrség szerint Kunszentmárton bűnügyi helyzete a tavalyi évhez képest nem változott. 

Már nem először foglalkozunk a tiszazugi bűnügyi helyzettel, ami nem véletlen. A lakosság nem érzi sem magát, sem értékeit biztonságban. 

Nem lehet véletlen, hogy Wenner-Várkonyi Attila polgármester a város közösségi oldalán a következőket írta:

“Kapitányságvezető úrral több alkalommal egyeztettünk ez ügyben. A Városi Polgárőr Egyesület is segíti a rendőrség munkáját. A héten a képviselő-testületi ülésen tárgyalni fogjuk, miképpen tudunk közösen hatékonyan védekezni a sorozatos betörések ellen. Megoldás a térfigyelő kamera rendszer bővítése (eddig 45 db működik a városban), a közvilágítási lámpatestek elhelyezése a legkritikusabb területeken, illetve a rendőrség és a polgárőrség együttműködésének erősítése.”

Ugyanakkor a város honlapján a testületi ülés napirendi pontjai között nem találni olyan pontot, amit a polgármester említett. Többek, akiket megkérdeztünk, elképzelhetőnek tartják, hogy zárt ülésen tárgyalnak a helyzetről. Viszont nincs zárt ülés sem feltüntetve.

Több emberrel is beszéltünk. Egyikük szerint nem csak Kunszentmártonban, de Tiszaföldváron, Homokon és Cibakházán sem rózsás a helyzet. Ahogy a megkérdezett fogalmazott, ez a három hely egy drogtanya. Sokan nem mernek kimenni az utcára este. Szerinte Csépán is sűrűn tesz látogatást a rendőrség, mert valami mindig történik. Kunszentmártonban szintén van drog informátorunk szerint, aki úgy tudja, drog miatt a közelmúltban két haláleset is előfordult. Tarolnak a szintetikus drogok.

Legutóbb állítólag egy fiatal lány halt meg emiatt. Kunszenten állítólag nem merik kiengedni a gyerekeket a játszótérre, mert nem győzik szedni a tűket a közmunkások.

Informátorunk szerint a bűnelkövetők figyelik a rendőrök mozgását. Hozzátette, úgy tudja, egyre inkább a fiatalokat használják bűnelkövetésre, mert ők kevésbé büntethetők.

Ezzel kapcsolatban a személyes véleménye, hogy ezzel a következő bűnelkövetői generációt nevelik ki. Most elfogtak fiatalokat, de ennél sokkal többen vannak. Állítólag egyikük ki is jelentette, hogy a rendőrök úgyse tudnak vele mit csinálni.

A helyzet tehát rossz és nem javul. A drog, a szegénység, a hideg, az éhség nagy úr a vidéken. Informátorunknak öngyilkosságokról, zsarolásról, erőszakos cselekményekről is tudomása van. Állítólag olyan eset is történt, hogy egy fiatalt azért vertek meg, mert tanulni akar, ki akar emelkedni. Egy szülő pedig szégyenében, hogy a gyereke mit művelt, felakasztotta magát, igaz, túlélte az esetet.

Nem véletlen, hogy a kialakult helyzet miatt Kunszentmártonban egyre többen telepítenek kamerákat. Újabban egyéni vállalkozók hirdetését dobja fel a Facebook, akik azt hirdetik, hogy 250 ezer forintért komplett, négy kamerás, full HD megfigyelő rendszert telepítenek. Ez informátorunk szerint eléggé húzós tétel, szerinte jóval olcsóbban is meg lehet úszni egy ilyen rendszer felszerelését. Szerinte a munkahelyek megszűnése és hiánya miatt is sok megélhetési lopás történik.

Megkérdeztük a rendőrséget is, hogy szerintük milyen a bűnügyi helyzet Kunszentmártonban.

Mint írták:

“Kunszentmárton város bűnügyi helyzete a tavalyi évhez képest nem változott.

A Rendőrség alapvető feladata a bűncselekmények megakadályozása, felderítése, a közbiztonság és a közrend védelme. Amennyiben a Rendőrség bűncselekmény elkövetéséről szerez tudomást, azonnal reagál és megteszi a szükséges intézkedéseket a jogsértés elkövetőjének felderítésére. Tették ezt a Kunszentmártoni Rendőrkapitányság munkatársai akkor, amikor a város területén több rendbeli lopás elkövetőit fogták el január 18-án.”

Wenner-Várkonyi Attila cikkünk elején megemlítette a polgárőrség erősítésének fontosságát.

Szarka László önkormányzati képviselő ebben szolgáltatott példát, miszerint a napokban belépett a polgárőrségbe, erősítve a szervezetet. Mint közölte, az elmúlt időszak eseményei ösztönözték erre.

Azt írta, hogy:

“Ennek okán úgy döntöttem, hogy azonnal belépek a kunszentmártoni polgárőrség kötelékébe és megpróbálok segíteni a lakosságnak ebben a formában is. Persze kötelességemnek is éreztem, mivel önkormányzati képviselő vagyok és a szakbizottság tagja.”

Egyben kérte a helyi fiatalokat, hogy ők is kövessék példáját.

Ugyanakkor sokan nem elégedettek a polgármester munkájával. Mint informátorunk mondta, szerinte Wenner-Várkonyi csak akkor lép, ha már nyomás alá helyezték. Addig nem, viszont utána úgy állítja be a helyzetet, hogy mindent ő oldott meg.

Képünk illusztráció.

Fotó: piqsels.com

Kapcsolódó cikkek