Hamarosan pótolják az időjárás miatt elhalasztott szúnyoggyérítést Szolnokon

Megosztás

Összesen tizenegy megyében, csaknem 32 ezer hektáron gyérítik a szúnyogokat ezen a héten – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője kedden. Szolnokon a múlt hétre tervezett, de a kedvezőtlen időjárás miatt elhalasztott gyérítést is pótolják a napokban.

A kifejlett szúnyogok elleni kezeléseket a földről végzik el, az irtószert az esti, éjszakai órákban platós gépjárműre rögzített permetező berendezéssel juttatják ki – ismertette a szóvivő.

Kémiai szúnyoggyérítést a héten 129 településen terveznek országosan. Borsod-Abaúj-Zemplén megye több településén, Sopron környékén, a Csepel-sziget településein, valamint a Tisza-tónál lehet a kezelést végző járművekkel találkozni. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében és ahogy már említettük, Szolnokon az időjárás miatt elhalasztott szúnyoggyérítést fogják pótolni.

A tájékoztatás szerint a kifejlett szúnyogok elleni védekezés a települések belterületén zajlik majd. A napokban frontátvonulások várhatóak, az esős, szeles idő miatt esetleg elmaradó permetezésre a meghirdetett pótnapokon, az elmaradt gyérítést követő két napon belül kerül sor.

A változékony, gyakran esős időjárás több területen hoz létre a szúnyoglárvák számára ideális élőhelyeket. A legjelentősebb szúnyogártalom általában folyó menti településeken alakul ki, de az esőzések miatt máshol is lehet szúnyogártalom.

A nagyobb tenyészőhelyeket folyamatosan vizsgálják a katasztrófavédelem által felkért szakértők, és ahol lehetséges, a lárvák számát csökkentő biológiai beavatkozást alkalmazzák.

Kép: hodpress.hu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek