A szolnoki városüzemeltetés a Várkonyi téri cseresznyefákkal büszkélkedik, bár nyáron civileknek kellett öntözni

Megosztás

A Várkonyi téri cseresznyefák látványa és virágzása valóban minden évben egyedülálló látványt nyújt Szolnokon, erről rendszerint a Szolnoki Városüzemeltetési Kft. is beszámol a közösségi oldalán. Fontos azonban hozzátenni, a tikkasztó nyári melegben inkább civilek viselték gondját a gyönyörű fáknak.

Fogj egy vödröt, és tarts velünk! – így hangzott a Szolnoki ZöldErő akciója még 2022 júliusában. Akkor a Zagyvából vett vízzel, vödrökből leheltek életet a japány cseresznyefákba.

Nem elég a természet szépségeire figyelni, vegyük észre azt is, ha bajban van! Márpedig van baj, sírnak a fák a forróságban és a csapadékhiányban. Teljesen érthető lenne egy vízszegény környéken, de nem egy folyókkal megáldott helyen.  – írta a természetvédelmi szervezet a Facebookon.

Civilek és önkéntesek gondoskodtak a fák öntözéséről a nyári melegben

A ZöldErő egyébként is híres arról, hogy a kitikkadt fák öntözésében élen jár, bár tegyük hozzá, aktívabb városüzemeltetéssel talán némi tehert le lehetne venni a civilek válláról. Az önkéntesek az elmúlt években mindent megtettek annak érdekében, hogy az időjárás viszontagságait túléljék a fák, ami a munkájuk ellenére sem sikerül minden esetben.

Éppen ezért, figyelemfelhívásként tavaly szeptemberben a Tiszaligetben, a Tiszaparton, a Hunyadi utcában, a Jubileum téren, a városközpontban, a Zagyvaparton, és a Tallinn városrészen, összesen 40 fiatalabb és idősebb fára tűztek fel szalagot. A szalag volt a jelképe a búcsúzásnak, hiszen a megjelölt fák teljesen kiszáradva, vagy nagyon legyengült állapotban voltak.

“Tudjuk, hogy a legnagyobb gondoskodás ellenére is száradnak ki fák, de a nagyszámú fapusztulást látva sejthető, hogy az eddigi bevált gyakorlatok már nem biztos, hogy elegendőek, ha továbbra is élhető városban képzeljük el jövőnket. Úgy érezzük és tapasztaljuk, hogy sokan nincsenek tisztában a környezetünk állapotával, ezért szeretnénk felhívni a figyelmet a kialakult helyzetre. Ennek a bejegyzésnek nem célja a hangulatkeltés vagy bárki hibáztatása, ezért kérjük, ne szóljatok hozzá, hanem inkább osszátok meg, hogy minél több emberhez eljussanak ezek a gondolatok!” – írták egy másik bejegyzésben.

Képek: Szolnoki ZöldErő Fb, Szolnoki Városüzemeltetési Kft. Fb

Kapcsolódó cikkek