Fecskefészkeket vertek le a MOL munkatársai Kenderesen, de minden szabályszerű volt

Megosztás

Kenderesen a MOL munkatársai egy töltőállomás felújítási munkálatainak előkészítése közben fecskefészkeket vertek le – az ezt bemutató képek hamar elterjedtek a közösségi oldalakon, egy természetvédelmi közösség erőteljes kritikát fogalmazott meg. A MOL szerint szabályszerűen jártak el: ezt tényleg meg lehet csinálni? Utánajártunk.

Mentsük meg a fecskéket! – ez a neve annak a Facebookos csoportnak, amely lassan huszonhétezer tagot számlál hazánkban. A közösség célja olyan emberek toborzása, akik szívükön viselik a magyarországi fecskék sorsát.

A csoport egyik tagja nagyjából két héttel ezelőtt fotókkal bizonyítva osztotta meg, hogy a MOL kenderesi töltőállomásán a munkások szándékosan verik le a fecskefészkeket. Tóth Tamás, a közösség egyik adminja nem sokat tétlenkedett, másnap már arról írt, hogy a 24.hu Sokszínű vidék rovatának és a MOL-nak is küldött egy-egy levelet.

„Ebben tájékoztattam őket a jogsértő magatartásról, továbbá arról, hogy a sajtónak elküldtem a felvételeket és a mai napon megteszem a bejelentést az illetékes kormányhivatalnál. Kértem őket, hogy ha van engedély a kezükben a fészkek eltávolításáról, akkor azt küldjék el nekem” – írta február 7-én.

A MOL válaszában elsőként azt hangsúlyozta, hogy mindig is fontos volt számukra a természeti értékek védelme. Majd a fecskefészkekre vonatkozó szabályokat említették meg, „amiket természetesen minden esetben be is tartunk”. Mégis hogy lehetséges ez?

Telefonon kerestük meg Tóth Tamást, aki elsőként a folyamatosan növekvő számú fecskevédő közösségről beszélt. A csoport öt éve, 2019-ben alakult, az ország minden tájáról csatlakoztak hozzájuk. Úgy fogalmazott, már nem tud olyan – fecskékkel kapcsolatos – természetkárosítás történni, amit a tagok ne jelentenének, vagy járnának utána.

Tulajdonképpen ez az eset is jól példázza ezt. Visszatérve, a MOL a kenderesi, Petőfi utcában található töltőállomásának arculatváltását készíti elő, a bontáshoz pedig kérelmet nyújtottak be a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztályához.

Mivel az engedélyeket megkapták az illetékes kormányhivataltól a fészkek eltávolításához, minden szabályszerűen történt. „A bontás kapcsán folyamatosan egyeztettünk a töltőállomást a közeljövőben átvevő vállalattal is” – tették hozzá.

Kérdésünkre Tóth is megemlítette, hogy a költési időszakon kívül, ha elkerülhetetlen a dolog, akkor valóban engedéllyel verik le a fészkeket, bár sok esetben a kormányhivatal kötelezővé teszi, hogy helyezzenek ki ugyanannyi műfecskefészket.

A kormányhivatal azt mondta a természetvédelmi aktivistának, hogy mivel az ereszrészt nem alakítják át, így nem szükséges a műfészkek kihelyezése. Az új tulajdonos azt nyilatkozta, az épülő arculati elemeken lesz egy olyan derékszögű rész, ahol a fészkek meg fognak tapadni.

Pont ezt érzi problémásnak, hiszen egy akkora vállalatnál, amilyen a MOL, nem oszt és nem szoroz egy 40-50 ezer forintos költség.

Az állatvédők és a helyiek között nagy a felháborodás, de úgy tűnik, minden legálisan és a szabályoknak megfelelően történt. Tóth Tamás mindenesetre meglátja az örömöt az ürömben, szerinte „nagyon sokat számít ez a fecske közösség”, hiszen rendkívül hamar lett egy helyi, jelentéktelennek tűnő ügyből országos hír, a nyilvánosságban pedig mindig lehet bízni.

Képek: Mentsük meg a fecskéket! Fb csoport

Kapcsolódó cikkek