Döntött a MOL: két részletben vezetik be a 41 forintos emelést

Megosztás

A MOL döntésének értelmében két részletben építik be az üzemanyagok árába kormány által előírt, 41 forintos áremelkedést eredményező, jövedéki adóemelést.

A Mol két részletben érvényesíti a kötelező jövedékiadó-emelést: az első emelésre január elsején, a másodikra pedig nagyjából január 15-én lehet számítani. Először húsz, majd huszonegy forinttal drágulnak az üzemanyagok. Ezt az Indexnek mondta Orosz András, a Mol magyarországi kiskereskedelmi igazgatója.

A döntés hátterében feltehetőleg az áll, hogy szerették volna elkerülni, hogy új év előtt az autósok megrohamozzák a benzinkutakat és esetleges helyi készlethiány álljon elő.

Holtankoljak.hu pénteki adatai szerint a magyarországi kutakon ilyen átlagárakkal találkozhatunk:

  • 95-ös benzin: 570 Ft/liter
  • gázolaj: 593 Ft/liter.

Ennek értelmében január elsejétől a 95-ös benzin átlagos ára 590 Ft/liter, a gázolajé pedig 613 Ft/liter körül alakul majd. Január második felében, az adóemelés második részletének bevezetését követően várhatóan mindkét üzemanyag ára 600 forint fölé emelkedik, amennyiben addig nem következik be jelentős árcsökkenés a világpiacon. A hónap második felében tehát a 95-ös benzin literenkénti ára 611 Ft/liter, a gázolajé pedig 634 Ft/liter körül alakul majd.

Forrás:Index.hu, Telex.hu

Kapcsolódó cikkek