Lesújtó: januártól 41 forinttal drágább lesz az üzemanyag!

Megosztás

Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója kijelentette, hogy januárban 41 forinttal drágábbak lesznek az üzemanyagárak a jövedékiadó-emelés miatt. A jövő év eleji adóemeléssel a literenkénti üzemanyagár átlépheti a 700 forintos lélektani határt.

Hernádi úgy vélekedett, ha a hazai üzemanyagárak ismét alacsony szintre süllyednének, újra beindulna az üzemanyag-turizmus. Elmondta, hogy 20 százalékkal kevesebb üzemanyag fogyott az üzemanyag-turizmus elmaradása miatt.

A kormány még egyszer ne gondolkozzon ársapkában – fogalmazott.

Megjegyezte, hogy az izraeli konfliktus miatt a Brent olaj ára is 90 dollár fölé emelkedett, de ellátási sokk nem történt. Hozzátette: a piac eszkalációtól tart, és most minden szem Szaúd-Arábiára és Iránra szegeződik, mivel ha az olajkitermelésben csak 1 százalékos kiesés lenne, az 10 százalékos áremelést jelentene.

Hernádi Zsolt Orbán Viktor kazahsztáni útjáról is beszélt, kiemelve, hogy vannak türk országok, amelyek energetikai szempontból meghatározóak Magyarország számára. Példaként említette Törökországot, amelyen keresztül a földgáz érkezik Magyarországra, Azerbajdzsánt, ahol a Mol legnagyobb befektetése történt, és Kazahsztánt, ahol Ural típusú kőolajat termelnek ki, amit a hazai finomítók is fel tudnak dolgozni – írta a Portfolio.

Ez az emelkedés minden bizonnyal kihat majd az árakra is, illetve valószínűleg még kevesebben fognak autózni.

Forrás: Blikk.hu

Kapcsolódó cikkek