Angliában a takarító a kórház legfontosabb embere

Megosztás

Ma a brit egészségügyi rendszerben orvosra lebontva nézik a kórházi fertőzéseket, és évente szembesítik az orvosokat az eredményekkel, amelyekre szakmailag reflektálniuk kell. Így ellenőrzik és motiválják őket, hogy minden esetből tanuljanak. Magyarországon azonban nemhogy nincs ilyen rendszer, a problémákat még a szőnyeg alá is söprik a nyilvánosság megtagadásával.

Cikksorozatban tárta fel a Direkt36, mennyire katasztrófális a helyzet a magyar egészségügyben a kórházi fertőzések tekintetében.

Jellemző, hogy a lapnak egy bécsi kórházban dolgozó magyar azt mondta, hogy „Ha a kollégáim látnák, hogy ilyen is van, hogy így is lehet dolgozni, akkor sírva fakadnának”.

Nos, Magyarországon siralmas a helyzet kórházi fertőzések tekintetében. Évente több ezren halnak meg a kórázakban kapott fertőzésektől.

Magyarországon annak ellenére titkolóznak a fertőzésekről a hatóságok, hogy az országos statisztikákból egyértelmű, súlyos és ráadásul évről évre rosszabb a helyzet. A Direkt36 viszont közzétett egy olyan adatelemzést, amely először ad képet arról, hogy a különböző kórházakban milyen fertőzési állapotok uralkodnak.

Kórházak vonatkozásában a ceglédi Toldy Ferenc Kórház az a hely, ahol – legalábbis a 2015–16-os adatokból kirajzolódó kép szerint – az egész országban a legnagyobb arányban fertőzik meg a betegeket az antibiotikumnak ellenálló szuperbaktériumok.

Érdekes módon a megyebeliek arra számíthatnánk, hogy a legrosszabbak között szerepelnek a Szolnok megyei kórházak, de ezek nincsenek benne az első húsz, legrosszabb eredményt felmutató intézmény között.

Forrás: telex.hu

Kapcsolódó cikkek