A szolnoki csata 175. évfordulójára emlékeznek márciusban

Megosztás

A magyar történelemnek egyaránt van rengeteg büszkeségre okot adó csatája, győzelme, valamint a mai napig fájdalmas vereségei, kudarcai. Az biztos, hogy a 1848-’49-es forradalom és szabadságharc egyik jelentős ütközetére, a szolnoki csatára emelt fővel és büszkén emlékeznek meg minden évben a megyeszékhelyen. Idén március 2-án tartanak rendezvényeket a 175. évforduló alkalmából.

„2024-ben városunk egyik legdicsőbb napjának 175. évfordulójára emlékezünk, a Tisza vízállása miatt rendhagyó módon a Kossuth téren, ahol Udovecz Gyuri barátom vezet csatába 200 hagyományőrző katonát, köztük természetesen az oly’ látványos lovasságot is” – írta a Facebookon az esemény kapcsán Szolnok első embere, Szalay Ferenc.

A csatára való emlékezés a történelmi emlékhelyeket jelölő sztélé avatását is magában foglalja majd a Nemzeti Örökség Intézetének szervezésében.

Hivatalosan a hónap első napján, délelőtt tíz órakor kezdődik a katonai koszorúzás a Római Katolikus Temetőben az 1848-as emlékműnél. Másnap 13:00-kor szintén koszorúzások kezdődnek a Szabadság téri emlékműnél, a Lengyel légió utcában a lengyel légió hőseinek tiszteletére állított emléktáblánál, majd a Verseghy parkban.

Ezután pedig az ikonikus csata, azaz hadijáték kezdődik több nemzet katonáinak, lovas huszárjainak, gyalogságának részvételével.

1849. március 5-én mért vereséget az osztrák seregre Damjanich János és csapata Szolnok és Abony között. A siker lehetővé tette, hogy a magyar csapatok vegyék át a kezdeményezést, emellett a császári erők először láthatták, hogy milyen szervezett és összehangolt módon képesek harcolni a honvédok.

A szolnoki csatában elért győzelemre visszaemlékező hadijáték hosszú évek óta visszatérő programnak számít Szolnok kulturális életében.

Kép: honvedelm.hu

Kapcsolódó cikkek