A kevéssé ismert szolnoki ütközet hőséről szeretnének utcát elnevezni a városban

Megosztás

A már ismert és ünnepelt 1849-es tavaszi szolnoki csatán kívül egy másik, kevésbé ismert, de annál fontosabb csata is folyt Szolnoknál, mégpedig télvíz idején. Ennek legkiválóbb hőséről szeretnének utcát elnevezni a városban.

Az 1849. március 5-i szolnoki csatáról rendszeresen megemlékezünk. Az ugyanazon évben, január 22-én lezajlott, hadtörténeti szempontból kevésbé jelentős, ám számunkra szintén fontos ütközetről és annak hőseiről azonban gyakran megfeledkezünk – közölte Kósa Károly.

A jeles lokálpatrióta, helytörténész közösségi oldalán azt írta, hogy az ez évi emlékezést igyekszik (némileg) pótolni az alábbi idézettel:

“Hertelendy Miklós (1813–1877) „a szabadságharc több nagy csatájának hőse, Szolnoknál és Isaszegnél nagy szerepe volt a győzelemben. 1849. január 22. Perczelnek Ottinger elleni csatájában, Szolnoknál az ellenség által erősen tartott hidat elfoglalta, huszárezredével az ellenség lovasságát tönkreverte, miért őt Perczel nyilvánosan megdicsérte és vitézségéért elismerését fejezte ki. Ő volt a szolnoki csata egyik legkiválóbb hőse.”

A kiváló szakember megjegyezte, hogy Hertelendyről Budapesten utcát neveztek el, s ezt részben a szolnoki hősiességével indokolták.

Hozzátette: “Már én is több fórumon javasoltam, hogy városunk se legyen hálátlan. Mindeddig hiába…”.

Forrás: Kósa Károly Facebook

Kapcsolódó cikkek