Különdíjban részesült a Szolnoki Vár

Megosztás

A belsőépítészeti tervezőket ismerték el a díjjal – számolt be róla a Szolnoki TV.

Az Europa Design Belsőépítészeti Különdíját kapták meg Álmosdi Árpád és Csendes Mónika építészek a szolnoki Várkapu Látogatóközpont tervéért. A média építészeti díj egy sajtó által odaítélt elismerés.

 ÁLMOSDI ÁRPÁD építészmérnök: “Sötétek a terek, zegzugosak, erőteljes anyagokat használtunk, mint a tégla, a nyers beton, ami szintén felidézheti akár egy laikusban is azt hogy ha egy régi várban járkál az ember ott is kőfalakkal, durva felületekkel találkozik, nyers felületekkel.”

A 70 zsűrizett épület, családi ház közül a szolnoki vár belső terei nyerték el a zsűri tetszését. Úgy, hogy klasszikus értelemben a vár belső építészete még nincs is kész. Se textíliák, se bútorok nem díszítik még a teret, mégis kiválóra értékelték az építészeti attrakciót. Míg a többi díjat a sajtó képviselői, ezt szakmai zsűri adományozta, mely belső építészetet oktató egyetemek vezetőiből állt. A zsűri külön értékként emelete ki, hogy a tervezés során szépen gazdálkodtak a természetes fényekkel és kontrasztokkal. Az árnyékokkal való játék, a kint és a bent, a reggel és az este, a tél és a nyár szintén része volt a tervezésnek. A vár külső kivitelezése miatt ellentmondásos visszajelzéseket is kaptak.

“Mi egyébként szeretjük az értelmes kritikát. Ha úgy szólnak hozzá, hogy az megfogadható, vagy megválaszolható, az segíti a munkánkat, nyilván az érzelmi kitöréseket negligáljuk, mert azzal nem lehet semmire menni.” -tette hozzá a tervező. 

A zegzugosságot az akadálymentesség teljesítése ellenére sikerült megoldaniuk. A nyers és csiszolt felületek, a beton és a fénnyel megtöltött üveg különleges élményt nyújt a betérőknek. Semmi felesleges mégis komplex.

Forrás: Szolnok TV

Kapcsolódó cikkek