A kormány csak vár, a 3%-os tervezett nyugdíjemelés mélyen az infláció alatt marad

Megosztás

Ha elég sokszor elmondják a közmédiában, biztosan rendkívül fellelkesülnek néhányan a kormány által a jövő évre tervezett 3%-os nyugdíjemelésen. A probléma az, hogy közben annyira megszaladtak az árak, az infláció pedig a tervezett nyugdíjemelés több, mint kétszerese. Így pedig a nyugdíjak vásárlóértékét bizony még csak meg sem őrzi a kormány, csak ront rajta.

Erről a visszásságról az LMP számolt be saját honlapján nyilvánosságra hozott közleményében.

A kormány a füle botját sem mozgatja, hogy a nyugdíjasoknak 2022-re betervezett 3 százalékos nyugdíjemelést hozzáigazítsa a valóságos inflációhoz.

Októberben a pénzromlás mértéke 2012 óta nem látott szintre (6,5%) emelkedett, drasztikusan nőtt számos alapvető élelmiszer ára, ami leginkább az idősek életét nehezíti meg, hiszen a nyugdíjasok fogyasztói kosarában az élelmiszer az egyik legnagyobb tétel.

Az LMP – Magyarország Zöld Pártja teljes mértékben támogatja a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület, illetve a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa követelését, hogy a kormány mielőbb lépjen, hogy 2022. januárjában a nyugdíjasok a tényleges inflációnak megfelelő emelésben részesülhessenek.

A kormány, ha valóban megbecsüli az időseket, akkor ne verje át őket azzal, hogy sumákol és ingyen használja egész évben a tényleges infláció és nyugdíjemelés közötti különbséget. A nyugdíjasoknak nagy szüksége van legalább az inflációkövető nyugdíjemelésre.

Az LMP azt várja a kormánytól, hogy sürgősen korrigálja a 3 százalékosra tervezett nyugdíjemelést, és kezdeményezze a költségvetési törvény módosítását, hogy az emeléshez szükséges fedezet biztosítva legyen.

A kormány ne dőljön hátra, mert az infláció teljesen elvitte az idei nyugdíj-kiegészítést, így a kormány ígéreteivel ellentétben nem őrizte meg a nyugdíjak vásárlóerejét.

Nem emelték a nyugdíjakat a valós inflációnak megfelelően! A legszegényebbeket teljesen az út szélén hagyták, mivel a 28500 forintos minimálnyugdíjat 11 év alatt egyszer sem emelték, egy forinttal sem, nemhogy az inflációval.

Schmuck Erzsébet,
az LMP társelnöke

Kapcsolódó cikkek