Erőszakkal akart beköltözni a sértetthez, most a Büntetésvégrehajtási Intézet ad neki szállást

Megosztás

Jászberényi Járási Ügyészség indítványt tett egy 43 éves jászberényi férfi letartóztatására rablás bűntette miatt. A férfi azt követelte ismerősétől, hogy fogadja be őt és családját a házába. Egy alkalommal nála is aludtak.

Az ügyészség indítványa szerint a férfi július 1. napján az esti órákban ittas állapotban a Jászság egyik községében megjelent a vele köszönő viszonyban lévő, egyedül élő 48 éves férfi sértett lakóházánál, ahol a sértettel beszélgetni kezdett, aki az ingatlanába behívta.

Az ingatlanban történő további beszélgetés során az elkövető kijelentette, hogy a sértett lakóházában kíván lakni a családjával, mivel nincs hol lakniuk. Ez ellen szót emelt a sértett, melyen a férfi felháborodott, kiabálni kezdett, majd pénzt követelt a sértettől albérletre.

A sértett közölte, hogy nincs pénze, emiatt a férfi a sértettre támadt, őt bántalmazta, ezért a sértett – a további bántalmazást elkerülendő – 6 ezer forintot adott át a gyanúsítottnak, aki a készpénzzel az ingatlanból távozott.

A férfi július 8. napján az esti órákban ismételten megjelent a sértettnél, és ismét győzködni kezdte a sértettet, hogy fogadja be őt és családját, mely kérésnek a sértett továbbra sem kívánt eleget tenni. A férfi ekkor ismételten pénz átadására szólította fel a sértettet albérlet, és egyéb családi kiadások ürügyén.

A sértett közölte, hogy nincs pénze, ezért a gyanúsított kiabálva követelte tovább a pénzt, majd a sértettet bántalmazni kezdte, mely bántalmazásnak az egyik helyi lakos helyszínre érkezése és a rendőrség értesítése vetett véget. A sértett a bántalmazás következtében 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett el.

A rendőri intézkedést követően a férfi és családja visszatért a sértett ingatlanához. A sértett a gyanúsítottól való félelmében megengedte, hogy a férfi és családja nála töltsék az éjszakát.

A járási ügyészség azért indítványozta a többszörösen büntetett előéletű férfi letartóztatását, mert – a kiszabható büntetés nagyságára, valamint arra is figyelemmel, hogy tartózkodási helyét sűrűn változtatja – fennáll szökésének, elrejtőzésének veszélye. Ezen túlmenően – mivel bejelentett munkahellyel sem rendelkezik – fennáll a bűnismétlés veszélye is, továbbá – mivel a sértettet személyesen ismeri és a tanúk is lakókörnyezetében élnek – az is, hogy a büntetőeljárásban részt vevő személyek megfélemlítésével a bizonyítást veszélyeztetné.

A Szolnoki Járásbíróság nyomozási bírája a férfi letartóztatását elrendelte. A döntés ellen a terhelt és fellebbezett, így a kényszerintézkedésről a Szolnoki Törvényszék, mint másodfokú bíróság dönt véglegesen, dr. Lánczi Rajmund csoportvezető-ügyész, helyettes sajtószóvivő (Szolnok Járási Ügyészség).

Az eset kapcsán a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság ezt a tájékoztatást adta.

Kapcsolódó cikkek