Megdöbbentő Szolnok megyei adatok a betöltetlen háziorvosi körzetek helyzetéről

Megosztás

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatai és nyilvántartása alapján írt összefoglaló cikket a Pénzcentrum, természetesen beigazolva az általános tapasztalatainkat Jász-Nagykun-Szolnok megyében és szerte az országban: a betöltetlen háziorvosi praxisok száma folyamatosan emelkedik, egy szakértő szerint „időzített” bombán ülünk. Szolnok megyében sem rózsás a helyzet.

A hivatalos adatok szerint 2024 januárjában összesen 6434 háziorvosi, illetve házi gyermekorvosi praxis működik, ebből 826 betöltetlen, ez 12,8%-os hiányt jelent. Ezt az információt az előző évekhez, évtizedhez érdemes összehasonlítani, és máris sokatmondó lesz a változás, nyilvánvalóan negatív irányban.

2013-ban csak a körzetek 3,4%-a volt betöltetlen, ez négy évvel később felment 5,3%-ra, 2021-ben pedig már 10% feletti volt ez a szám. A bajt tetézi, hogy 10-ből 8 körzetben ráadásul több, mint 6 hónapja üresedett meg a körzet, sőt, olyan település is van, ahol 20 éve nincs háziorvos.

Nincs türelem – mert sok helyen vizit sincs

A tartósan – ez a hat hónap, vagy azon túlmenő időre vonatkozik – betöltetlen körzetek megyei versenyében éppen csak lemaradtunk a dobogóról, magasan Borsod-Abaúj-Zemplén vezet, majd Pest megye és a főváros következik. A negyedik helyet Jász-Nagykun-Szolnok bitorolja, nálunk 2023-ban összesen 43 betölteten praxis volt, ez idén már felment 48-ra, tehát 11,6%-os negatív változással számolhatunk.

A Pénzcentrum másik összehasonlítása a tartósan üres körzetekhez tartozó lakosságszám arányát vizsgálja a teljes megyei lakosságszámhoz vetítve, Szolnok megye itt is a pirosodó részbe tartozik: összesen 18,5% a tartósan betöltetlen felnőtt, vagy vegyes háziorvosi körzetekhez tartozó betegek aránya. Ez a szám Nógrádban 27,2%, Borsodban 17,6%, de Budapesten például csak 3,1%, Csongrádban 4,3%.

Ha ez még mind nem lenne elég, a szakképzett orvosok száma az öregedés miatt is csökken, egyre kevesebb a fiatal munkaerő. A 60 évesnél idősebb orvosok száma 2022-ben meghaladta a 30%-ot. Az alábbi grafikonon láthatóak a cseppet sem rózsás állapotok:

2024_orvosszam

No Description

A Pénzcentrum által idézett Hans Kluge szerint, aki a WHO európai regionális igazgatója, nem várhatunk tovább és globálisan kell foglalkozni az egészségügyi munkaerőhiány problémájával, mivel egy „időzített bombán ülünk”.

A WHO adatai szerint ráadásul 44 országból 13-ban az orvosok 40 százaléka 55 évesnél idősebb.

Képek: freepik.com, Túry Gergely

Kapcsolódó cikkek