Világrekorder függőhíd Borsodban, szellemház Kecskeméten, Török Gábor-interjú Nyugaton

Megosztás

Sátoraljaújhelyen épül a világ leghosszabb függőhídja. A négymilliárdba kerülő, 800 méter hosszú híd a város két pontját köti össze 80 méter magasságban. Debrecenben zebraszerdával kezdték az évet, Burgenlandban új bázist építenek a mentőhelikoptereknek. Török Gábor interjú az orbáni külpolitika tarthatatlanságáról, pénzhiány miatt leálló utastájékoztatás Szolnokon. A 2024-es év első lapszemléje a független vidéki sajtóból.

Borsod24: Ilyen lesz a sátoraljaújhelyi világrekorder függőhíd

Idén április-májusban adják át a nagyközönségnek Sátoraljaújhelyen a világ leghosszabb függőhídját. A közel 800 méter hosszú, Nemzeti Összetartozás Hídja névre keresztelt látványosság a város két pontját, a Várhegyet és a Szárhegyet köti majd össze közel 80 méteres magasságban. A középső részén üvegpadlóval felszerelt híd bekerülése költsége 4 milliárd forint lesz. A tervezés során az építménynek a tájra gyakorolt minimális fizikai hatását helyezték előnybe, ezért nem nagy méretű betonoszlopok tartják, illetve az ahhoz vezető gyalogösvényt is úgy alakították ki, hogy illeszkedjen a környező hegyek sziluettjébe.

Debreciner: Zebraszerdával zárták 2023-at, nyitották 2024-et

Egy évvel ezelőtt, 2023. január elején egy fővárosi szülő kezdeményezésére indult állampolgári, civil aktivitás az oktatás helyzetére kívánja felhívni a figyelmet, azóta is tart s már az ország több pontján követőkre talált. Debrecen belvárosában december végén tartották az első, január harmadikán a második Zebraszerdát, s ebben a városban a közoktatás gondjai mellett az akkumulátorgyárak környezeti veszélyeire is felhívják a figyelmet – olvasható a Debreciner tudósításában. 

Enyugat: Újabb mentőhelikopter-bázist alakítanak ki Bécsújhelyen

Az új burgenlandi mentőbázis pontos helyét még keresik,az  eredetileg tervezett nezsideri járási zurányi (Zurndorf) helyszínt ugyanis a természetvédelmi hatástanulmányt követően kizárták – írja az Enyugat.hu. A bécsújhelyi telephely „ideális átmeneti megoldás“, hogy a burgenlandi tartomány által finanszírozott és Észak-Burgenlandra tervezett Christophorus 18 a lehető leggyorsabban megkezdhesse működését. Zurndorf alternatív helyszíneit már vizsgálják, hogy az új észak-burgenlandi mentőhelikopter-bázis a lehető leggyorsabban létrejöhessen – közölte Burgenland tartomány vezetése. A lap emlékeztet, hogy eközben Magyarországon a nyugat-dunántúli régió még messzebbre került a mentőhelikopter-bázistól, miután azt Sármellékről Marcaliba költöztették.

Kecsup: Bontják a nagykörúti szellemházat, kérdés, teljesen vagy csak részlegesen

Kibontották a legfelső szint téglafalait a Mária körút és Csaba utca sarkán álló szellemháznak Kecskeméten, és az alatta lévő szintnek is nekiugrottak. Idén lesz éppen húsz éve, hogy a 26 lakásos társasházat kulcsrakész állapotban át kellett volna adni – ehelyett azóta torzóként csúfítja a városképet. A kecsup.hu elment a helyszínre  és megkérdezte a munkásokat, mi történik, emellett megkeresték a felszámolót és összefoglalták Kecskemét egyik szégyenfoltjának dicstelen, ám mozgalmas történetét.

Nyugat:Török Gábor: A magyar politika legfontosabb kérdése, hogy valóban oroszbarát-e

A politikai elemző szerint a magyar politika kulcskérdése, hogy mi motiválja Orbán Viktor oroszbarátságát. A nyugat.hu-nak adott interjújában Török Gábor kifejti, hogy a motivációk ismerete nélkül nem lehet megmondani, hogy a magyar kormány oroszbarát politikája érdekek mellett zajlik-e,vagy valóban baráti országnak tartják-e Oroszországot.  Az elemző úgy véli, ha valóban új hidegháború alakul ki a Nyugat és a Kelet között, akkor  jelenlegi magyar külpolitika tarthatatlanná válik. Az interjúban szó esik arról is, hogy megtarthatják.- e az ellenzéki városvezetők többségüket a választások után. 

Szabad Pécs: Maradt a volt államtitkár és volt rektor az egyetemi kuratórium elnöke

Alapesetben az nem hír, hogy nincs változás egy testület élén, még akkor sem, ha az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriuma. Ugyanakkor a PTE-t működtető alapítvánnyal kapcsolatban szárnyra kapott a hír, hogy Bódis József bejelentette: csak 2023 végéig marad kuratórium elnök és kuratóriumi tag, részben szakmai okokra hivatkozva. A Szabad Pécs az egyetemi folyosókon és Pécsett is terjedő értesülésre kért hivatalos egyetemi nyilatkozatot, és írt hátteret a közelmúlt egyetemi történéseiről.

Szegeder: Van egy-két delikvens, akit hasra fektetve helyeztek sírba

Szegedtől 26 kilométerre, Makón épít gyárat a kínai COFCO Packaging leányvállalata, a Benepack Hungary Kft. Az ilyenkor szokásos régészeti feltárás közben nagy meglepetésre egy római kori árok, egy 7–9. századi település maradványai és szarmata, valamint egy késő avar kori temető tárult a kutatók szemei elé. A Móra Ferenc Múzeum munkatársai nem számítottak a felfedezésre, mert az előzetes vizsgálatok nem utaltak rá, hogy ilyen leletekre bukkanhatnak.

Szol24: Pénzügyi okokból nem működik az városi közlekedés utastájékoztatása

A Szolnokon több hete nem működő, a buszmegállókba telepített elektronikus utastájékoztatás újraindításának pénzügyi akadályai vannak – derült ki nemrégiben egy válaszból, melyet a helyi Volán vállalattól kapott a JNSZ megyei hírportál. A több mint 15 éve telepített rendszer teljesen elavult, az elromlott készülékekhez nem lehet alkatrészeket beszerezni, az eszközök cseréje azonban olyan százmilliós tételt jelentene, amelyről csak a közlekedési társaság a város pénzügyi hozzájárulása nélkül nem dönthet, hiszen amúgy is milliárdokkal tartozik a megyeszékhely a cégnek – írja a Szol24.

Veszprém-Kukac: A Telekom Veszprém táján nincs semmi látnivaló?

A Telekom Veszprém élén vezérigazgató-csere bonyolódik. Az „eltiltás hatálya alatt álló”, aláírási jogtól megfosztott dr. Csík Zoltán tavaly április 22-e óta nem igazgatója a Veszprém Handball Team Zrt.-nek, viszont három hónap múlva akár vissza is ülhet a régi székébe, amelyet Sevinger Zsolt foglalt el, de csak múlt év novembere óta. Hogy is van ez? Fél évig szabálytalanul működött-e a Zrt., vagy csak három hónapig nem volt szabályos a működése? A klub a 2022-23-as évben 3,8 milliárd forintból gazdálkodott. Méghozzá nyereségesen! Szép kis könyöklés várható a vezetői pozíció körül – derül ki a Veszprémkukac írásából..

Kapcsolódó cikkek