Százmilliós nagyságrendű beruházást jelentene a Volán nem működő utastájékoztatóinak kicserélése

Megosztás

Murphy törvénye szerint „ami el tud romlani, az el is romlik.” Közhelyes idézet, de a megyeszékhely lakói a szokásosnál többször érzékelhetik ezt mostanában, ha a város közösségi közlekedésére gondolnak.

Azt az információt kaptuk, illetve aki saját maga szeretne meggyőződni, személyesen is megtekintheti például a Baross út-Szapáry utca kereszteződésénél (kiemelt képünkön szintén látható), hogy közel két hete nem működik az elektronikus utastájékoztató.

November elején, amikor életbe lépett az új Volán-menetrend, úgy fogalmaztunk, a „város tömegközlekedést választó lakossága csak forgatja a fejét, mint tyúk az udvarban, hogy mi is van most.” Rengetegen panaszkodtak késésekre és más tervezési problémákra, már Szalay Ferenc polgármesternek is meg kellett szólalnia az ügyben: közösségi oldalán úgy fogalmazott, azonnali egyeztetést kezdeményez a Volánbusz Zrt. illetékeseivel.

Emellett közismert, hogy a város tartozik a Volánnak, aminek kifizetésére 3,2 milliárd forint hitelt kellett felvenniük. Ha ez még mind nem lenne elég, most az utastájékoztatókkal van komoly probléma. Megkerestük a Volánbusz kommunikációs osztályát, hogy tudnak-e a problémáról, illetve ha igen, mikorra várható a megjavításuk, de a társaság válaszából az derül ki, hogy egyhamar ne számítsunk erre.

Azt írták, a 8+1 helyszínre telepített utastájékoztató oszlopon megjelenő és elhangzó információkhoz szükséges adatokat az autóbuszokra felszerelt járműfedélzeti eszközök biztosítják.

„A kb. 2008-as telepítés óta elavult járműfedélzeti eszközökkel a megállóhelyi dinamikus utastájékoztatás már nem biztosítható, tekintettel arra, hogy az elromlott készülékeket jellemzően alkatrész hiányában nem lehet javítani. A rendszer működtetéséhez a járműfedélzeti és a megállóhelyi eszközök cseréjére lenne szükség, ami százmilliós nagyságrendű beruházást jelentene. Társaságunk – mint szolgáltató – ilyen volumenű fejlesztésről saját hatáskörben, a megrendelő jóváhagyása nélkül nem dönthet.

Hozzáteszik, a helyi autóbusz-közlekedését Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzatának közvetlen megbízása alapján végzi, a szolgáltatási paraméterek meghatározója tehát az önkormányzat.

A szolnoki lakosok nap, mint nap láthatják és tapasztalhatják, hogy a közlekedést megkönnyítő utastájékoztató oszlopok cseréjére van szükség. A kérdés az, hogy Szolnok önkormányzata mikor fog foglalkozni ezzel a problémával?

Kapcsolódó cikkek