Sok a rezidens a Hetényiben, nem kell szakorvoshiánytól tartanunk

Megosztás

Szinte futurisztikus, tudományos-fantasztikus regénybe illő címmel jelent meg egy Jász-Nagykun-Szolnok megyei lap 2018.március közepén. A cikk címe ma már megmosolyogtató: Sok a rezidens a Hetényiben, nem kell szakorvoshiánytól tartanunk.

Ma már egyáltalán nem ez a helyzet, hiszen szinte minden nap megjelenik egy olyan hír a megyei kórházról, ami arról szól, hogy humán erőforrás hiányában korlátozni kénytelenek egy-egy osztály működését.

Legutóbb éppen arról számolhattunk be, hogy novembertől szünetel a csecsemő- és gyermekkardiológiai fekvőbeteg-ellátás a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórházban. Ezzel újabb szög került az intézmény koporsójába.

Az említett 2018-as cikkben az olvasható, hogy mindenki imádja ezt a kórházat, azért jöttek, jönnek ide a fiatalok, mert nagy jövőt látnak benne, illetve mindig is ilyen létesítményről álmodoztak. A fideszes termelési lap egy szocialista brigádnapló szintjén közli, hogy országos szinten is magasnak számít a rezidensek aránya a megyei kórházban. Ennek köszönhető, hogy nem kell szakorvoshiánytól tartani a térségben.

Nos, ez ma már tudományos-fantasztikus regényekhez illő mondatnak tűnik, Isaac Asimov is megnyalhatná utána mind a tíz ujját.

De nézzük csak, mit is írnak a cikkben: “Hosszú távon kell gondolkodnunk, hiszen a képzés sok időt és energiát vesz igénybe. A nagy egyetemi kórházakkal, klinikákkal szemben előnyt jelent, hogy nálunk megfelelő szakmai irányítás mellett azonnal részt tudnak venni a közvetlen betegellátásban a pályakezdő orvosok.” 

Ezt dr. Lippai Norbert mondta. Ha valaki nem emlékezne rá, akkor segítünk: ő egy ideig a kórház megbízott főigazgatója volt. Emléke és tevékenysége ma már homályba vész, ahogyan az is, hogy sok a rezidens a Hetényiben és nem kell szakorvoshiánytól tartanunk.

Ahogy mondani szokás: így tűnik el a világ dicsősége, legnagyobb bánatunkra.

Az idézett cikk ITT érhető el.

Szerző: Tóth András

Kapcsolódó cikkek