Újabb csapás éri a szülőket Szolnokon, ismét kevesebbet szolgáltat a megyei kórház

Megosztás

Novembertől szünetel a csecsemő- és gyermekkardiológiai fekvőbeteg-ellátás a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórházban, ezzel újabb szög került a kórház koporsójába.

A rendelkezés értelmében a betegeket a mentők osztják szét a budapesti Gottstegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet és a debreceni klinika között. Ezek több mint 100 kilométerre vannak Szolnoktól.

A szakemberhiány okozta sajnálatos intézkedésről Kunetz Zsombor egészségügyi szakember írt közösségi oldalán.

A megyei kórház sokak szerint már eddig sem keltette a Fekete-erdei klinika képét, ahol Brinkmann professzorhoz hasonló képességű szakemberek hajolnak a betegek fölé.  A lakosság vélekedése szerint sokkal inkább menekülnek innen az orvosok, ápolók, minthogy felvételért állnának sorba a humán erőforrásnál. 

Ezt bizonyítja a mostani bejelentés is Kunetz részéről, aki emlékeztetett: itt korábban július elsejétől megszűnt a csecsemő- és gyermekgyógyászati intenzív ellátás is (ezzel az összes olyan ellátás is, amely gyermek intenzív osztályos hátteret igényel, mint például a sebészet, vagy a gyermek baleseti sebészeti műtétek egy része. Ezek visszaállításáról nincs hír.).

Azt már mi tesszük hozzá emlékeztetőül, hogy korábban bizonyos újságcikkek hatására kelt ki magából Szalay Ferenc fideszes polgármester. Véleménye szerint igenis, lehet szülni Szolnokon és a kismamák hazudnak.

Hogy még nagyobbat szóljon, Kunetz Zsombor összefoglalta azt is, hogy májustól az ügyeletek egy részében nem tudják biztosítani: a stroke, a neurológiai, a szülészeti, a PIC, és az arc- állcsontsebészeti ellátást. A háttérben mind-mind a humán erőforrás hiány áll.

Részlet a friss határozatból

A szakember hozzátette: valahogy így zár be egy kórház, amikor mindezt nem koordinálják. Csakhogy a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház egy megyei nagy ellátó intézmény, amelynek a megye teljes ellátását kellene biztosítania.

Az azonban jól látszik, abból, hogy egyes ellátások hosszú hónapok óta nem, vagy csak akadozva elérhetőek, hogy elég erős menedzsmenti és koordinációs problémák is meghúzódnak a háttérben.

Azt újra mi jegyezzük meg, hogy a kórházat az a pártkatona Piroska Miklós vezeti, aki korábban a megyei közgyűlés fideszes elnöke volt. Ő azt írta a kórház honlapján a  köszöntőjében, hogy: “Filozófiánk legfontosabb két alappillére a betegközpontúság és a magas szakmai színvonal.” 
Hát na…

Kunetz úgy folytatta bejegyzését, hogy valahogy a jól ismert “jól van az úgy” szemlélet figyel be itt is. Kunetz még megjegyezte: persze mindeközben zavartalanul felveszi fizetését a kórház menedzsmentje, az OKFŐ (Országos Kórházi Főigazgatóság) az államtitkár, valamint a doktor belügyminiszter is, hiszen jól van ez így!

Kicsit kezd kínos lenni ez a hetényis ügy, főleg úgy, hogy az OKFŐ humánpolitikai és jogi főigazgató-helyettese az a Bene Ildikó, aki korábban a megyei kórházat vezette…

Szerző: Tóth András

Kép forrása: Kunetz Zsombor Facebook

Kapcsolódó cikkek