Lilában pompázott a szolnoki Hetényi gyermekosztálya

Megosztás

Az intézményben hosszú idő óta hagyomány, hogy a koraszülöttek világnapján megvendégelik azokat az érintett családokat, akik koraszülött gyermeket nevelnek. November 17-én zenés műsorral, tortával köszöntötték őket, valamint a gyermekosztályon felbukkant a lila, a reményt és a gyógyulást szimbolizáló szín.

A fejlett orvostudománynak köszönhetően a tervezettnél hamarabb megszülető kisbabák is nagyobb eséllyel indulnak az egészséges élet felé. A világnap segít felhívni a társadalom és az egészségügyi szakemberek figyelmét arra, hogy milyen fontos az előzetes gondoskodás és az olyan intézkedések, amelyek segíthetik a terhes nőket egészséges terhességük teljes időtartama alatt.

Hozzá kell tenni, a pozitív eredmények mellett fontos beszélni a szakorvoshiányról, a szülészetek bezárásáról és a finanszírozás elégtelenségéről, melyek mind-mind megnehezítik az egészségügyben és a koraszülött ellátásban dolgozó munkáját.

„Magyarországon 8-9% között van a koraszüléseknek a gyakorisága, de az érettek közül is a koraérettek, a 37-38. hét körüli újszülöttek is sokszor úgy viselkednek, mint a koraszülöttek. Ez egy nagyobb probléma annál, mint az a 8-9%” – árnyalta a problémát a Szolnok TV-nek Dr. Francia Péter, a Hetényi részlegvezető főorvosa.

A főorvos hozzátette, kell, hogy egy pillanatra megálljunk és visszanézzünk arra a küzdelemre, amit a koraszülöttek az életért és az egészségért folytatnak, emellett a szülők szerepét is ki kell emelni.

A koraszülés olyan eset, amikor a baba megszületik a terhesség 37. heténél korábban. Ezek a csecsemők általában kevésbé fejlettek, és gyakran számolhatnak egészségügyi problémákkal, mivel a szerveik és rendszereik még nem fejlődtek ki teljesen a terhesség utolsó szakaszában.

A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a koraszülés gyakoriságára és az ezen csecsemőkkel és családjaikkal szemben álló kihívásokra. Emellett az esemény támogatja a kutatást és azokat a kezdeményezéseket, amelyek célja a koraszülött gyermekek és családjaik egészségének és életminőségének javítása. A tudatosság növelése mellett az események és programok résztvevői információval szolgálnak a koraszülés megelőzéséről, az ellátásról és a támogatásról.

Fotó: Mészáros János

Kapcsolódó cikkek