Tanulni, tanulni, üzente elsősorban a romáknak a Ganz-gyárból a szolnoki polgármester

Megosztás

Ünnepélyesen is beindult a már nyár óta folyó termelés a Ganz Metal Works szolnoki üzemében. Az erre rendezett ünnepségen megjelent Szalay Ferenc szolnoki polgármester és Kállai Mária körzeti országgyűlési képviselő is. A munka újraindítását török barátaink bánhatják.

Régi történet a szolnoki Ganz-gyár sztorija. A rendszerváltásig állami tulajdon volt. majd privatizálták, volt olasz, indiai és magyar kézben is, végül az indiai tulaj dobta be a törülközőt és szüntette be a termelést pár éve. Aztán 2021-ben fordulat történt, a társaság anyavállalat visszavásárolta és újra beindította a termelést. A telephelyen a transzformátorokhoz szükséges külső acélszerkezeteket gyártják a Ganz Transzormátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. tápiószelei transzormátorüzeme részére.

Az összesen 3,8 millió euró értékű fejlesztés mintegy 50 munkahelyet hozott létre Szolnokon.

A teljes beruházási program 2024-re valósul meg, azonban idén júniusban már csatlakoztak az első munkavállalók, nemrég pedig a próbaüzem is beindult a gyárban. A telephelyen jelenleg 45 munkavállaló dolgozik, ami hamarosan 50-re fog emelkedni.A termelés újraindítása kiemelten fontos volt a Ganz számára. Korábban ugyanis Törökországban gyártották ezeket az acélszerkezeteket.

A szolnoki termelésnek köszönhetően rövidülnek az ellátási láncok, mérséklődnek az ellátásbiztonsági kockázatok, miközben tovább erősödik a gyártási tevékenység versenyképessége.

Mindezeket hangsúlyozta beszédében Gál Gergely, a Ganz Metal Works Kft. ügyvezető igazgatója.Mint mondta, a Ganz Villamossági Művek és azok utódvállalatai több mint 50 éve gyártanak transzformátor acélszerkezeteket. Az elmúlt évek alatt több ezer, egyedi tervezésű transzformátorház készült ezen a telephelyen. 2019-ben azonban megszűnt a gyártás, bezárt a gyár. Ám már akkor tudni lehetett, hogy ez a helyzet nem hosszú távú. A gyár újraindításával a Ganz célja az, hogy a több mint 50 év alatt felhalmozott tudást, tapasztalatot tovább gyarapítsa.

Az időközben végrehajtott fejlesztésekkel a Ganz visszanyerheti versenyképességét és a most létrejött munkahelyek hosszútávú stabilitását.Az idei célkitűzés az, hogy a 40 MVA-es transzformátor szekrényből négyet, a 250-esből pedig legalább kettőt legyártsanak. A tervek szerint a telephely 2026-ra éri el a kibocsátási maximumot, amivel az árbevétele megközelíti a 3 milliárd forintot, a munkavállalói létszám pedig a 60-at.

Utóbbiaknak meg is köszönte a cégbe vetett bizalmukat, és közölte, hossztávra számítanak mindenkire.

Kállai Mária azt emelte ki, hogy Szolnok is fontos része a maga módján a híres Ganz-örökségnek, Hangsúlyozta, aki tősgyökeres szolnoki, annak helyi kultúrájában a Ganz benne van. Üdvözölte, hogy a cég ismét teljes egészében magyar tulajdonban van. Aláhúzta, a dolgozók személyes munkája garancia a sikerre. Mindez nagyon jó a magyar gazdaságnak, jó Szolnoknak, de a legjobb, hogy jó az itt dolgozóknak, családjaiknak.

Közölte, Szolnok jó gazdája a vállalkozásoknak. ezt mutatja, hogy jelentős mértékben nőtt 2010 óta az iparűzési adó és közel 10 ezer vállalkozás gazdagítja a várost.Emlékeztetett, hogy mennyi vállalkozás fejlődött a közelmúltban: a Béres, a Bolax, a Hegedűs, a Stadler jelentett be sikeres fejlesztéseket és még nincs vége az évnek, holnap is átadnak egy fejlesztést a Mátyus Kft.-nél és még sorolhatnánk.

Szerinte az itt élő emberek szeretnek dolgozni, sokat tesznek a városért.

Szolnok szakképzése kiváló, ráadásul jövőre indul a a műszaki felsőoktatás. 

Szalay Ferenc Kállai Mária határtalan képességeit dicsérte. Mint mondta, ha a képviselőt kiküldik az ablakon, akkor visszamegy az ajtón ha meg az ajtón küldik ki, akkor visszamegy az ablakon. Ennek a telephelynek az újraindításán ez végigkövethető. Amikor 2019-ben megszűnt a cég, nagyon kilátástalan volt a helyzet.

– Képviselőasszony, én téged kifejezetten szeretlek, de azért, amit ebben a programban tettél, az fantasztikus dolog volt – jelentette ki a város vezetője.

Megemlítette Diviki-Nagy Attila gyárvezetőt is, akinek szintén nagyon sokat köszönhetnek a telephely újraindításában.

A Ganz a polgármester szerint Szolnokon pótolhatatlan. Az a tudás, ami itt felhalmozódott, szerte a világban érték. Megragadta a pillanatot és a gyárból üzent mindenkinek, különösen a roma társadalomnak, hogy tanulni kell! Nem lehet mindenkiből takarítónő és szobalány. 

– Muszáj az, hogy normál szakma legyen az emberek kezében – húzta alá. A mai magyar világ a munkaerő problémáiról szól. Kevés a munkaerő. Viszont sokaknak segíthet a tanulás. 

– Tanulni és tanulni, mindenképpen tanulni kell – hangsúlyozta. 

– Mondhat bárki bármit, annyi aljas és hazug információ jön-megy a világban, hogy döbbenetes. És mi az igaz? Az, hogy újraindult ez a cég Szolnokon! – emelte ki.

Kállaihoz hasonlóan ő is megemlítette a vállalkozások gyarapodását. Kiemelte, hogy Szolnokon a munkanélküliség nem éri el a 4 százalékot. Nőttek a bérek is, köszönhetően annak, hogy ennek lehetőségét az ország megtermeli. Volt időszak, 2006-ban, amikor az ország csődben volt. Ma meg munka van, feladatok vannak és működik az ország.

– Sok oka van ennek. Az egyik az az, hogy nem sírunk és nyikorgunk fölöslegesen, hanem tesszük a dolgunkat – mondta. 

Megemlítette, hogy ha mindenki azt a picit, ami rá van bízva, elvégzi, akkor a nagy egész összeáll. Kiemelte, hogy közel 10 ezer cég működik ma Szolnokon. Az iparűzési adó 2010-ben 3 milliárd volt, ma 8,7 milliárd. Mindez azért van, mert van munka, elképzelés és akarat.

Nincs gátja annak, hogy haladhassunk, ezért is nem szeretnek minket sokan az Európai Unióban. Ez a gyár is újraindult, mert volt akarat.

– Dolgozzanak jó sokat és örömmel! Azt gondolom, akkor a világ rendben van – fejezte be beszédét.

Szalay Ferenc és Kállai Mária (botjaikra támaszkodva) beszélgettek a munkásokkal
Kállai Mária Diviki-Nagy Attila gyárigazgatóval (balra) és Gál Gergely ügyvezető igazgatóval beszélget
A telephely újraindítása hatalmas siker
Immár hivatalos a gyár újraindulása
A dolgozói létszám még nőni fog
Gál Gergely ügyvezető igazgató (balra) és Diviki-Nagy Attila gyárvezető

Kapcsolódó cikkek