A DK szerint Szalay Ferenc polgármester csődbe vitte Szolnokot

Megosztás

A Demokratikus Koalíció országgyűlési frakciója novemberi, kétnapos kihelyezett ülését Szolnokon és a megye más településein tartja. A DK parlamenti politikusai azért járják az országot, hogy valós képet alkothassanak a települések sokasodó gondjairól. Márpedig Szolnokon van gond bőven, a várost ugyanis a párt szerint Szalay Ferenc polgármester csődbe vitte.

A DK poltikusai meghallgatták Györfi Mihály alpolgármester és dr. Füle István, a Szolnoki Többség frakcióvezetőjének, a költségvetési bizottság elnökének beszámolóját a szolnoki helyzetről. Ennek alapján megismerhették Szolnok súlyos, már-már katasztrófálisnak nevezhető problémáit.

Mint azt a szolnoki Kossuth téren tartott sajtótájékoztatón Barkóczi Balázs országgyűlési képviselő elmondta, elképesztő volt hallani azt a szintű felelőtlenséget, sőt ostobaságot, amellyel Szalay Ferenc, a város fideszes polgármestere szó szerint a csőd szélére juttatta a várost. Szalay Ferenc ráadásul olyan súlyos adósságokba verte Szolnokot, ami a következő években a helyiek pénztárcáját fogja terhelni.

Szolnok helyzete azonban sajnos nem egyedi, emelte ki az ellenzéki politikus. A kormány megszorításai hasonló módszerrel kergetik súlyos adósságokba, majd a csőd és működésképtelenség szélére a településeket.

A kormány elveszi az adóbevételeket, az szja nagy részét és a súlyadót. Ezután még meg is adóztatják Szolnokot. Ez az Orbán-kormány szolidarításai adója. Ez az évek alatt milliárdoktól fosztotta meg a város lakóit.

Közben nem szabad elfelejteni, hogy Orbán hétszeresére növelte a gáz és duplájára az áram árát.

A DK szerint Szolnok megmentéséhez két feltételnek kell teljesülnie. Az első hogy a jövő évi önkormányzati választáson le kell váltani Szalay Ferencet. aki az Orbán-kormánnyal szövetségben a csőd szélére vitte a várost. A másik feltétel pedig a kormányváltás. Dobrev Klára szociáldemokrata fordulatot ajánlj az országnak. Nem megszorítani, hanem segíteni fogják Szolnokot és az összes önkormányzatot.

Erős állami oktatást és egészségügyet teremtenek és visszaadják ezeket azoknak az önkormányzatoknak, amelyek vállalják a fenntartásukat.

Állami segítséggel rendbe teszik a közszolgáltatást, a tömegközlekedéstől a vízszolgáltatásig.

Györfi Mihály elmondta, hogy a problémákat jól mutatja, hogy a Volán beperelte a várost, mert nem fizetett a szolgáltatásért. A város több mint 3 milliárddal tartozik a Volánnak, ami kifizetése miatt a város hitelt volt kénytelen felvenni, adósságot véve a nyakába.

Miközben Székesfehérvár milliárdokért jégcsarnokot, addig Szolnok 1,7 milliárdos adósságot kapott.

Ebből ki tudták volna fizetni a Volánt, de meg tudták volna segíteni a Hetényi kórházat is, hogy ne kelljen bezárnia legutóbb az urológiai fekvőbeteg osztályát.

Megemlítette az államnak átadott víz- és csatornaműveket, ami szerinte a szolgáltatás romlásához fog vezetni. Az állam sem fog pénzt adni erre a területre, mert az is nehéz helyzetben van. Orbánék a kínaiakhoz fordulnak segítségért. Információi szerint ugyanakkor a szolnoki citromsavgyár körül is gondok vannak, mert a kínaiak nemigazán szeretik a magyar törvényeket betartani.

Dr. Füle István elmondta, hogy októberben szó szerint a fizetésképtelenség állapotába jutott Szzolnok. A helyzet tragikomikuma, hogy az állami Volán beperelte a fideszes várost, mert az nem fizetett neki a szolgáltatásért. Ezért hitelt vett fel a város, ráadásul pénzért, 820 millióért kuncsorog az államnál, hogy működni tudjon. Ám jövőre is lesz tömegközlekedés, és már most lehet tudni, hogy a negyedéves kötelezettséget sem tudja mad fizetni a város, így további hitelt kell majd felvenni.

A hitelfelvétel azért is érdekes, mert a törvény szerint a költségvetésnek nullásnak kell lennie.

A tragikus helyzet azért alakult ki, mert a kormányat folyamatosan megszorítja az önkormányzatokat. Ez látszik Szolnokon is. A minapi gazdasági konferencián maga a polgármester számolt be róla, hogy a város közműhálózata egyre romlik, ráadásul Szolnokra nem jön a tőke. Ott áll a 96 hektáros ipari park, amiben nincs befektető, Emiatt pedig nem nőnek az adóbevételek. Szolnoknak tehát égetően szüksége lenne beruházásokra, de az utóbbi 5 évben lényeges beruházás nem folyt Szolnokon.

Ez azt is jelenti, hogy a fideszes polgármester és az országgyűlési képviselő nem tud lobbizni a város érdekében.

Hogy Szolnok helyzete jobbra forduljon, mindenképpen változás kell: új vezetőre van szüksége!

Kapcsolódó cikkek