Egész pofás lett a szolnoki Vár látogatóközpont környéke

Megosztás

Ha elkészül, minden bizonnyal új színfoltja lesz Szolnoknak a Várkapu Történelmi Látogatóközpont (VTL). Az építményt, a hozzá csatlakozó új támfallal és sétánnyal eddig számtalan bírálat érte a lakosság részéről, de most, hogy elkészült a vár környezete, kifejezetten szép látványt nyújt az egész attrakció.

Bár a múltkor nem sikerült egy meghirdetett esemény résztvevőinek bejutni a Vár látogatóközpontba, most, hogy már az utolsó simiításokat végzik a létesítményen, késő délután minden gond nélkül megközelíthettük a komplexumot. Mégpedig hátulról, a Bástya utcáról. Bemenni persze most sem lehetett, de már az is jó volt, hogy a kerítésen belülre kerülhettünk.

Végigsétálva az új sétányon, nagyon kellemes látvány volt a robosztus támfal, maga a sétány, a Művésztelep, az ilyenkor is csodás Zagyva. Jó lesz ez, gondolhatta az ember. Az egész emberközelinek, mégis monumentálisnak hat, a sokszínű térkövekkel és a vastag, erőt sugárzó támfallal. Arra gondol az ember, bárcsak ilyen fal fogadta volna a törököket annak idején!

A vár környéke is kifejezetten hívogató. Még nincs minden a helyén, állítólag lesz még egy kisebb játszótér is a bástya mellett, de ha minden készen lesz és megnyitják mind a látogatóközopontot, mind a sétányt, minden bizonnyal hamar közkedvelt látogató-, illetve séta- és pihenőhelynek bizonyul majd mind a lakosság, mind az ide érkező vendégek körében.

Pedig az egész komplexum nagyon sok bírálatot kapott. A lakosság nem győzte szidni, hogy minek ez, meg hogy sokba került, ami talán igaz is, de a végeredmény kifejezetten meggyőző, sőt, izgalmas, hívogató lett.

A környék kifejezetten megszépült! Sőt, minden bizonnyal az itt található ingatlanok értéke is tovább nőhet ezzel az attrakcióval.

Apropó, környék. Nagyon sok bírálatot kapott az is, hogy a közkedvelt Damjanich-szobor nem látszik, eltakarja az új építmény.

Nos, ez szerencsére nem tapasztalható! A szobor abszolút látszik, sőt, jól elhatárolható az egész létesítménytől. Most már inkább törpének tűnik az egész térben.

Egyszóval jó lesz ez, és szurkoljunk, hogy nem fogják majd graffitihelynek használni az új sétányt, és sokáig marad ilyen szép! És persze annak is szurkoljunk, hogy sok-sok látogatót fog vonzani, mert hiszen ez is cél volt a megépítésével.

És akkor magáról a várról még nem is beszéltünk! Ha az is megnyílik majd és élettel telik meg, és mondjuk a tetőteraszról letekinthetünk majd a Tisza-Zagyva torkolatára, reménykedjünk, hogy mindenki elfelejti azt, hogy sokan úgy vélték, minek is van ez az egész.

Az új látogatóközpontot információk szerint még az év vége előtt átadják.

Ez a bástya azt is kifejezi, ahogy itt áll büszkén, dacolva az idővel, háttérben a Vártemplommal, hogy egykoron milyen nagy igyekezettel próbált a Magyar Királyság ellenállni a keleti térhódításnak…
Már most kifejezetten tetszetős a terület
A Zagyva és a Művésztelep szomszédsága, illetve a sétány maga minden bizonnyal sokakat vonz majd ide sétálni, kikapcsolódni
Itt ér véget a kiépített sétány és a támfal
A Művésztelep udvaráról így néz ki az egész komplexum. Itt lesz még egy kis játszótér is.
Egyáltalán nincs eltakarva a Damjanich-szobor
A terv kigondolói a környék különleges megjelenésre is gondoltak
Az új sétánnyal a Művésztelep is közelebb kerülhet a városhoz

Kapcsolódó cikkek