Negyven év után bezár a híres-neves kulthely, a Nádas presszó Szolnokon

Megosztás

A családunk úgy döntött, hogy 2023. év végén végleg bezárja a Nádas presszót a Sütő utcában. Ezt közölte a nemrég elhunyt Nádas Mihály lánya a közösségi oldalán.

Fodor Ferenc, a városszerte ismert operatőr azt írta a sajnálatos esemény kapcsán, hogy:

“Elmondhatatlanul szomorú szívvel osztom meg ezt a bejegyzést! Huszonéves koromtól a törzsközönségéhez tartoztam a Nádas “népi olvasókörhöz” a Sütő utcában, a kis, már-már retró presszónak! Itt tudott találkozni évtizedeken keresztül a szolnoki intellektuális vendégsereg! Semmivel össze nem hasonlítható baráti légkör tudott kialakulni, ami ezidáig fenn tudott maradni!”

És valóban, ahogyan Nádas Tímea is megjegyezte:

“Nem volt egyszerű a döntés, hiszen a presszót még drága nagyapám nyitotta meg 1983 márciusában, és idén ünnepeltük tavasszal a 40. éves évfordulót a kedves törzsvendégekkel és még édesapámmal.”

Hozzátette:
“Nagyapám 40 éve hihetetlen lehetőségeket látott meg a „kis pince” részben és valóban igaza volt. Nagymamámmal évekig együtt dolgoztak ott, és régen még főzött fagylalt és sütemény is volt a kínálatban. Papám felkutatta az egri bortermelőket, és kiváló minőségű borokat hozott mindig, pedig ő maga soha nem ivott.

Nagyon büszke volt arra, hogy az évek folyamán sok törzsvendége lett. Figyelmes vendéglátós volt, mire a vendég elért a pultig, az itala már kitöltve várta. Édesapám örökölte a vendéglátás szeretetét apukájától, és először az általa alapított Nádas Étteremb en, majd nyugdíjas éveiben a presszóban dolgozott heti 2-3 napot. Szeretett a vendégekkel beszélgetni akár focimeccsekről, akár politikáról vagy éppen a családról. A mai rohanó világban ezen a helyen egy kis közösség alakult ki, akik kölcsönösen figyeltek egymásra és egy jót beszélgettek egy pohár bor mellett. Szerintem hihetetlen, hogy van olyan kedves vendég, aki már majdnem a nyitás óta, 40 éve ide jár.”

Végezetül közölte:

“Ha valaki szeretne nosztalgiázni, és felidézni nagyapám, illetve drága édesapám emlékét, vagy csak szeretne elköszönni a Nádas Presszótól, akkor azt még idén év végéig tudja megtenni és nagy szeretettel várjuk.

Nagyon köszönjük, akik a vendégeink voltak a hosszú évek folyamán! Remélni tudom csak, hogy a szép emlékeket szeretettel őrzik meg a szívükben. Mindenkinek jó egészséget, boldogságot, örömet és minden jót kívánunk a jövőben az egész családom nevében!”

Nem maradtak el a hozzászólók sem, akik érzelmes bejegyzésekkel növelték a hely kulturális emlékét.

“A Nádas Presszó az utolsó bástya, ahová be lehet térni Szolnokon úgy, ahogyan én azt gondolom… Alig,vagy egyáltalán nem maradt semmi itt Szolnokon.”

“Volt legalább egy kulturált hely. És a vendégek is azok voltak. Sokat fogok még rá emlékezni.”

Egri Sándor, a Néplap korábbi jeles újságírója ezt írta:

“Javaslok egy záró összejövetelt. A pogácsát állom. Időpont javaslat?”

Mint azt megírtuk, nemrégiben váratlanul elhunyt a város kiemelkedő vendéglátósa, a fentiekben már említett Nádas Mihály, ezt követően vált bizonytalanná a presszó jövőe, amire most a pontot Nádas Mihály tette fel.

Forrás és fotó: Nádas Tímea Facebook

Kapcsolódó cikkek