Találkozót szerveztek a Nagykun, Kiskun és Jászkun kapitányai

Megosztás

Borkóstolóval kezdődött a Bács-Kiskun megyei Helvécián, a Petőfi Sándor Művelődési Házban szervezett hármaskerületi kapitányi találkozó, ami a Hegede Kertészet megtekintésével folytatódott. Az esemény apropóját az adta, hogy a Kiskunság, a Nagykunság és a Jászság alkotta főkapitányok közösen tanácskoztak a térség helyzetéről.

A program során bemutatásra került a találkozó helyszínéül választott Helvécia települése, amit Balogh Károly polgármester egy rövid kisfilmmel illusztrált a jelenlévőknek, akiket Ván Jenő, a Kiskunságot, Nagykunságot és a Jászságot magában foglaló hármaskerület főkapitánya köszöntött.

A főkapitányok találkozásának végén Varga Ferenc emeritus jászkapitány által készített Kiskun emlékművet avatták fel a a művelődési ház melletti új szoborparkban, amit maga a készítő mutatott be, majd az emlékművet Kiss Vilmos katolikus atya szentelte fel.

A jászkapitány, a nagykun- és kiskunkapitány kerületi kapitányokat régen partikuláris kapitányokként említették, fölöttük áll a jászkun főkapitány, akit a Hármas Kerületi Jászkun Kapitányi Tanács választ meg.

A jászkapitány titulus mellett 2000-ben a nagykunok, majd öt évvel később a kiskunok is választottak kapitányt, ennek összefogására jött lére a Jászság fővárosában, a Hamza Múzeumban a már említett kapitányi tanács.

Kép: Tapodi Kálmán

Kapcsolódó cikkek