Jászsági állásbörzét tartottak, továbbra is nagy a munkaerőhiány

Megosztás

A térségben jelentősnek nevezhető a munkaerőhiány, amelynek számarányában az utóbbi időszakban sem állt be radikális változás. A megyében elhelyezkedni kívánó, jelenleg munkanélküliek választási lehetőségeinek széles tárházát megmutatva tartotta meg szokásos jászsági állásbörzéjét Jászberényben a kormányhivatal.

November 15-én, azaz szerdán több százan szerezhettek bővebb információkat a jászberényi Déryné Rendezvényház nagytermében a helyben működő cégek, vállalkozások, intézmények ajánlatairól. Nincs különösebb változás a jászsági munkaerőpiacon, még mindig több álláshelyet kínálnak a cégek, mint amennyire a térségben munkát keresők jelentkeznek.

„A Felső-Jászság az ország egyik legiparosodottabb térsége, amely jelentős munkaerőhiánnyal küzd. Bízok benne, hogy ez a rendezvény hozzájárul majd ahhoz, hogy ez a munkaerőhiány egy picit enyhüljön” – nyitotta meg a rendezvényt Dr. Katona Károly, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kormányhivatal főigazgatója.

Több, mint húsz különböző cég összesen nyolcszáz állást kínált, elsősorban operátori és összeszerelő munkákra várják a jelentkezőket, de nem kizárólagosan: gépbeállító, géplakatos, de szellemi, felsőfokú munkára szintén kerestek munkavállalókat, akár egészségügyi dolgozókat. A megváltozott munkaképességűekről sem feledkeztek meg, nekik speciális ajánlatokat biztosítanak a vállalkozások.

Szintén probléma, hogy a munkaerőhiányból keletkező űrt jellemzően vendégmunkásokkal pótolják, a megyében számtalan helyen épül munkásszálló, a cégek jóformán egyből lecsapnak egy olyan telekre, amelyben el tudják szállásolni a külföldi dolgozókat. Nemcsak olcsóbban elvégzik ugyanazt a feladatot a hazai munkaerőnél, de sok esetben bizonyos együttélési konfliktusok is felmerülnek.

„A foglalkoztatási osztály első körben mindenképpen magyar állampolgárokat igyekszik kiközvetíteni ezekre az álláshelyekre, de amennyiben nem fogadják el a felkínált lehetőséget, vagy nem megfelelő a képesítésük, ebben az esetben a kormányhivatal szakhatóságként működik közre, és a külföldi állampolgárok foglalkoztatására vonatkozó igényt továbbítja az Idegenrendészeti Hatóságnak” – nyilatkozta a Jászsági Térségi Tv-nek Vári-Nagy Judit, a kormányhivatal hivatalvezetője.

A kormányhivatal elmondása szerint folyamatos és aktív kapcsolatot tart a munkáltatókkal. A megyében mintegy 52000 fő munkaképes korú lakos él, közülök 2350-en keresnek állást. A tegnapi börzére több, mint ezren kaptak meghívót.

Képek: Trió FM Facebook oldala

Kapcsolódó cikkek