Mese habbal, hogy majd lesz fizetésemelés

Megosztás

Mintha a Mátrix című filmben lennénk. Az emberek egy illúziót látnak. ami azt sugallja nekik, hogy egyrészt egy jó világban élnek, másrészt pedig egy olyanban, amit nem lehet megváltoztatni. Ezt mondta Timár Krisztina szolnoki volt tanár annak a videónak az elején, amiben három pedagógus beszél arról, miért hagyták el szeretett pályájukat.

Timár Krisztina 17 évig tanított Szolnok megye legjobb gimnáziumában, a Verseghy Ferencben. Doktorátusát angol irodalomból szerezte. Állandó résztvevője, szervezője volt a pedagógus-megmozdulásoknak, aminek aztán az lett a vége, hogy felmondott.Végig hitt benne, ha látszik a remény a változásra, akkor annak ő a része akar lenni. 

Krisztina elmondta azt a videóban, hogy arányaiban ugyanannyian vettek részt Szolnokon a megmozdulásokban, mint Budapesten. 

Egy másik résztvevő, egy volt szentesi tanár azt mondta, hogy a sztrájk is olyan volt, hogy azt nem lehetett igazából sztrájknak nevezni. Most vagy sztrájkolnak vagy nem. Egy hétig senki nem megy be tanítani. Ez a sztrájk. Krisztina úgy fogalmazott, ezt az egész dolgot most tanulják. Sok-sok évtizeden keresztül nem volt jellemző a megmozdulás a pedagógusok között. Ez az egész nagyon lassan szerveződött mozgalommá. Sok elszigetelődött település tiltakozáshulláma nehézséget okozott. A médiafigyelem segítette őket. 

Egy harmadik megszólaló, egy óvodapedagógus azt mondta, az utolsó szög a koporsóban a státusztörvény volt. Ezzel ugyanis még jobban ki lehet használni a pedagógust.

Elhangzott, az egy mese habbal, hogy majd lesz fizetésemelés. 2025-re tervezni fizetéseket, ugyan már!

Krisztinát a helyzet álságossága zavarta, az amikor azt kommunikálták, hogy milyen nagyszerű lesz a pedagógusoknak. Csakhogy ez nem igaz!

A törvény legsúlyosabb része szerinte az, ha felemelik a szavukat valamiért, akkor retorzió érheti őket.

Krisztina azt is elmondta, ha már lép, akkor lépjen nagyot. Budapesten keresett lakást. Szerencsétlenségére a legkedvezőbb felmondási lehetőségekről nagyon későn derültek ki információk. Így a kétféle végkielégítés között öthavi bér volt a különbség.

Krisztina mondta azt is, hogy azt is meg kell tanítani a gyerekeknek, hogy van az a pont, amikor nincs tovább, nem csinálják tovább.

A három pedagógus mindegyike jelentősen váltott. Nemcsak a pedagóguspályát hagyták ott, hanem élethelyet is változtattak. Krisztina Budapestre költözött, a másik két résztvevő pedig Ausztriába ment dolgozni.

Forrás: 24.hu

Kapcsolódó cikkek