Országos borbemutató érkezik Szolnokra

Megosztás

Országos borbemutató-sorozatot indított az ország egyik legismertebb és legsikeresebb borászata. A roadshow célja, hogy minél többek számára egy különleges, személyes élmény is társuljon a csúcsborok fogyasztásához. Így ünnepli alapításának 40. évfordulóját a kétszeres világbajnoki aranyérmes Thummerer Pincészet. Ráadásul az izgalmas tételek mellé minden egyes állomáson helyi gasztrovállalkozások, helyi termelők finomságai kerülnek. A több hónapig tartó roadshow következő állomása Szolnokon az Aranylakat Bisztró.

A világ legnagyobb és legbefolyásosabb borversenyének számító Decanter World Wine Awards-on szerzett arany- és ezüstérmek, a legfontosabb francia borverseny, a Challenge International du Vin-en szerzett arany- és ezüstérmek, a legnagyobb német bormustrán, a Berliner Wein Trophy-n elért arany- és ezüstérmek. Ez csak néhány a Thummerer Pincészet több száz hazai és nemzetközi elismerése közül.

A nagy presztízsű csúcsborairól ismert családi pincészet a roadshow minden állomásán a lehető legváltozatosabb betekintést szeretné nyújtani az Egri Borvidék világába. Így az érdeklődők megkóstolhatják majd a borászat különleges pezsgőjét, amit a legmagasabb francia pezsgőkészítési kritériumoknak megfelelően alkottak meg. A 2017-es Rosé Brut Nature egy olyan pezsgő (tulajdonképpen szinte champagne), amelyhez még a szükséges technológiai hátteret is Franciaországból szerezték be. Évekig tartó palackos érlelést követően nyerte el az ünnepi formáját. Kovács Antal, háromszoros sommelier-bajnok szavai szerint “egy könnyed érzetű, lendületes savérzetű, tartalmas, elegáns pezsgő született. Aromáját a málna, a hecsedli és a csonthéjas gyümölcsök szövik át határozottan.”

Sorra kerül majd természetesen a pincészet alapítójáról elnevezett Vili Papa Cuvée Superior is, amelyet a borkedvelők az egyik legfontosabb, legendás tételként tartják számon. Kétségkívül az Egri Borvidék egyik kiemelkedő itala. Ezt jelzik a nemzetközi – köztük francia és brit – elismerések is. A sommelier szavaival: “nagy test, gazdag, bársonyos tannin, komoly koncentráció jellemzi. Aromáját a cassis, liquorice gyökér és nemes tölgy fűszerek jellemzik.”

Emellett az Egri Bikavér is a kóstolósor része. Ráadásul kifejezetten magas minőségű, Superior tétel. Egyike azoknak a borvidéki italoknak, amelyek visszaállíthatják az egykor jól csengő márkanév, az Egri Bikavér presztízsét. A Zagyva torkolatával szemben, a Tisza-parton, a város egyik legszebb panorámájának kíséretében talál egymásra az alföldi ízvilág és az Egri Borvidék tanninjainak legjava. Egy rendkívül igényes helyszínen: az Aranylakat Bisztróban.

A nagy léptékű borok mellé olyan ételek kerülnek, mint a dödölle. Ehhez a hagyományos, tájjellegű laktató finomsághoz a hortobágyi Szomor Farmról érkezik a mangalica sonka, míg a mennyei tejfölt Nagykörűről szerzik be. A bodzával és nagykörűi kecskesajttal megbolondított spárgaleves alapanyaga Kecskeméti termelőtől való. Az asztalokra kerül még sous vide marhapofa égetett zellerrel és némi vaníliával, illetve étcsokoládé rebarbarával, rákóczifalvai eperrel és szajoli akáccal.

Kép: Szolnok Tourinform

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek