Így bontják a szolnoki Fiumei Úti Általános Iskola melletti faházakat – Képek

Megosztás

Ahogy arról április végén beszámoltunk, a választások előtt féktelen parkolóépítésbe kezdett a szolnoki városvezetés. Ennek lettek áldozatai a sokak számára ismerős Fiumei Úti Általános Iskola melletti faházak, amelyek helyére egy 72 férőhelyes, 2700 négyzetméteres parkolót építenek, valamint egy Miyawaki-erdő. Képeken láthatjuk a bontást.

A Szol24-en is olvashattak róla, hogy szépnek ugyan nem szép, de egyszerűen megszokták a helyiek, sőt sokaknak kellemes emlékei fűződnek ehhez az egykor élettel teli helyszínhez. A napköziként is funkcionáló intézmény későbbiekben Gondozási Központ, Idősek Klubja volt. A város szívében elhelyezkedő faházak könnyen megközelíthetőek voltak tömegközlekedéssel, nem véletlenül működtek több mint harminc évig.

A hosszú ideje kihasználatlanul álló területre azonban szemet vetett a városvezetés, egy parkolót és egy közparkot hoznak létre a tervek szerint.

Utóbbi módszerének megalkotója Akira Miyawaki botanikus és ökológus: a lényeg az, hogy városi környezetben az átlagosnál rövidebb idő alatt és hatékonyabban kis erdőfoltokat hoznak létre, amelyek több évtized helyett már pár év alatt erdőszerű formát mutatnak. Teszik ezt úgy, hogy sok őshonos fát és cserjét ültetnek, amelyek elkezdenek egymással versenyezni a napfényért, így az átlagosnál jóval jelentősebb ütemben nőnek.

„Bontunk, hogy utána építhessünk” – írja a szolnoki NHSZ a Facebookon. Szintén ők tették közzé a bontás jelenlegi állapotát. Íme:

Képek: NHSZ Szolnok Fb

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek