Van olyan megye, ahol alig éri el a százezer forintot a szociális szférában dolgozók bére

Megosztás

Nem meglepő módon még mindig a főváros húzza fel a magyar átlagkereseteket, miközben a legjobban és legrosszabbul kereső nemzetgazdasági ágak között kilencszeres bérkülönbségek vannak. A budapesti és szabolcsi átlagfizetések között több százezer forint eltérést találunk. Brutális KSH-s adatokat elemzett a Pénzcentrum.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2023-ra vonatkozó, megyei bontású adatai szerint Budapesten a tavalyi évben 463 286 forint volt a nettó bér, miközben az országos átlag ettől több, mint 80 ezer forinttal eltér, nettó 379 836 forint volt.

A keresetek tekintetében a fővároson kívül Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom tartozik az éllovasok közé, míg a legrosszabb mutatók – nem túl meglepő módon – Szabolcsban, Békés megyében, Nógrádban és Borsodban figyelhetőek meg.

2023-ban a havi nettó átlagkereset élmezőnyébe tartoznak azok, akik Tolna megyében Villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálási ágazatban dolgoznak, ők feltehetően a paksi atomerőmű mérnökei lehetnek, havi nettójuk átlagosan majdnem egymillió forint. Utánuk következik Hajdú-Bihar megyében a bányászattal, kőfejtéssel foglalkozók, valamint Pest megyében szintén a villamosenergiai szektorban dolgozók voltak a pénzüknél. Jász-Nagykun-Szolnok megyében a feldolgozóipar a number one.

A legrosszabbul kereső nemzetgazdasági ág közé tartozik a Humánegészségügyi, szociális ellátás, ez szinte az egész országban így van. Borsodban a havi nettó fizetésük alig éri el a 100 ezer forintot, de az ország nyugati részén, Zala és Veszprém megyében sem keresnek többet 190 ezernél.

Virovácz Péter, az ING makrogazdasági elemzője az adatok kapcsán kifejtette a Pénzcentrumnak, hogy szintén fontos szempont, hogy minden egyes régióban a megyeközponthoz való húzás jelensége figyelhető meg, azaz minél közelebb van egy település a megyeközponthoz, annál nagyobb valószínűséggel lesz jobb munkalehetősége a lakosoknak, ezáltal pedig a fogyasztásuk is nő.

Kép: civilnetwork.hu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek