A parkolóhelyek hiánya a Széchenyi lakótelepen is óriási gond – fórumot tartott az ellenzék

Megosztás

Parkolóhiány, panelprogramhiány, kamerahiány, utak, járdák állapota. Általában ezek jöttek elő a legutóbbi ellenzéki lakossági fórumon, amit pénteken este tartottak a szolnoki Széchenyi lakótelepi Zöld házban.

Györfi Mihály alpolgármester vezetésével lakossági fórumot tartottak a Széchenyi városrészben, a Zöld házban. Abban a körzetben, ahol Galló György a jelenlegi képviselő, a fórumon részt vett Borda Zoltán, Berényi Gábor és Füle István, akik meghívták a polgármesteri hivatal két szakemberét is. 

A gyér számú érdeklődő a máshol már megszokott témákat vetette fel: miért nincs panelprogram, miért nincs elég kocsiparkoló. 

Györfi Mihály teljesen jogosnak tartotta azt, hogy az emberek felvetik, a másik házon miért van szigetelés és a sajátjukén miért nincs. A válasz, hogy azért, mert nincs panelprogram, azt a kormány leállította. Ám mégis, amelyik önkormányzat erre áldoz, ott képesek maguk megoldani a kérdést. Példaként Ajkát említette, ahol önkormányzati pénzt fordítanak erre, szemben Szolnokkal, ahol a 40 milliárdos költségvetésből erre nem futja. 

Úgy vélte, 2024-ben erről is dönteni lehet majd. Ha a mostani ellenzék nyer, akkor biztosítani fognak erre forrást. 

Füle István kijelentette, olyan pénzügyi alapot fog teremteni az ellenzék a győzelme esetén, amire társasházak is pályázhatnak majd. Megemlítette, hogy egy hasonló költségvetésű városban 3 milliárdot fordítanak erre a programra. Akkor erre Szolnoknak is képesnek kellene lennie.

Hozzátette, a szolnoki önkormányzat arra sem képes, hogy az ellenzék javaslatát befogadja, miszerint emeljék meg 100 millió forinttal az önkormányzati lakások felújítására szánt forrásokat. Mint mondta, van olyan önkormányzati épület, amire 500 milliót kellene fordítani.

Szerinte az önkormányzati lakások bérleti díját már régen meg kellett volna kezdeni emelni, nem most, hirtelen legalább 50 százalékkal megemelni. Az ellenzékiek tartózkodtak is a szavazásnál (egyedül Miskolczi László szavazott nemmel). 

Egy lakos azt panaszolta, ha este érkezik haza a munkából, már nem talál parkolóhelyet kocsijának. Ha mégis megáll valahol, azt csak szabálytalanul teheti meg, de akkor meg megbüntetik. Szóval több parkolóhely kellene.

Györfi Mihály azt mondta, olyan épületek épülnek manapság a városban, ahol nem épül hozzá megfelelő számú parkolóhely. Az építési engedélyeket nem a város adja ki, felette döntenek. Ebben megoldást kellene találni. Ráadásul szerinte hosszú idő óta nem volt parkolóhely-bővítés az NHSZ bevételéből. Úgy vélte, előbb-utóbb nem fogja megúszni a város parkolóház építését. A parkolás kardinális kérdés, ezt meg kell oldania a városnak, mert élhetetlen lesz.

Egy hozzászóló szerint érthető, hogy pénzügyi gondjai vannak a városnak, de akkor miért kellett egy használhatatlan várat építeni? Vagy rengeteg pénzért felújítani a színházat? A ligeti uszoda szintén pénznyelő. Ezek helyett akkor talán parkolóházat kellett volna építeni.

Szóvá tette, hogy a csatornahálózatra nincs pénz, ahogy a szerinte a járda- és útfelújításra sem. 

Füle István elmondta, nincs pénz a vízművek finanszírozására, de nincs pénz a tömegközlekedésre se. Útfelújításra kevés pénz áll rendelkezésre. Szerinte legalább 15 milliárd kellene a városba, hogy rendben menjenek a dolgok. Ennek ellenére nemhogy nem adnak, de elvesz a kormány 1,7 milliárdot.

Egy lakó azt mondta, hogy bár nincs pénz sok mindenre, a sportcentrumnak mégis most szavaztak meg több mint százmilliót. Ez hogy lehet, hiszen a városvezetés mindig azt mondja, hogy nincs pénz, nincs pénz. Azt kérdezte, hogy ami fideszes, arra van pénz, ami meg nem, arra nincs? Ezt nem kéne tovább engedni szerinte.

Egy Botár utcai lakó szintén a panelprogram és a parkolók hiányát említette. Azt is panaszolta, hogy a Széchenyiről napközben nem lehet busszal közvetlen eljutni a Vegyiművekhez és viszont. Azt is mondta, hogy úgy volt, a lakótelepen a Tesco zöldtetős lesz, de még mindig nem lát rajta zöldet. 

Nem nagyon sokan voltak most a fórumon

Györfi Mihály ehhez hozzátette, hogy nincs közvetlen járat a Széchenyiről a Mátyás király úton át a kórházhoz, az ipari parkba. 

Borda Zoltán ehhez hozzátette, hogy ő javasolt már egy úgynevezett buszmegálló-minimumot, ami abból áll, hogy legyen minden megálló fedett, legyen ülőhely, mellette pad és szemetes. De nem történt ez ügyben semmi. 

Egy lakó azt mondta, hogy a Véső útról sincs buszjárat a lakótelepre, este a fiatal sportolók szinte veszélyek között jutnak haza. 

Valaki azt fejtegette, hogy a kátyúzás mehetne jobban is. Kimennek a munkások, betömnek egy kátyút, de a mellette lévőt már kihagyják. Hogy van ez? Felvetődött, hogy kellene olyan hivatali ember, aki egész nap a várost járja és jelenti, ha valahol úthibát lát. Erre válaszul elhangzott, hogy van ilyen ember.

Azt is panaszolták, hogy a nemrég lecserélt közvilágítás nem sokat ér, mert alig látni ennek fényében. 

Egy lakó azt kérdezte, hogy valóban nem lesz majális a Tiszaligetben? Füle István azt mondta, mindenképpen szeretnék elérni, hogy ez meg legyen tartva. Az a baj, hogy az ezt szervező sportcentrumnak a MÁV strand jelentős terhet okozott, és ezt most kompenzálni kell. 

Egy hozzászóló azt panaszolta, hogy szépen megcsinálták a Zöld ház előtti teret, erre minden este fiatalok kirugdalják a térvilágítást. Ott randalíroznak folyton.  Több kamera kellene, de mint megtudhattuk, a lakótelepen nem dúskálnak ebben.

Kapcsolódó cikkek