Világhírűek a tiszatenyői ostorfonó mester munkái

Megosztás

Pozsa Sándor tiszatenyői ostorfonó mester a közelmúltban, a Prima Díjátadón vehette át azt az elismerést, amelyet minden évben a megye kiemelkedő teljesítményű vállalkozóinak, szakembereinek adnak át.

Mező József polgármester a napokban meglátogatta az ostorfonó mestert és erről beszámolt a település oldalán is:

“Megtiszteltetés, hogy közel három évtizede barátomnak tekinthetem “Sanyi bácsit”, akinek remekművei immáron szinte minden kontinensre eljutottak, hirdetve népművészeti értékeink határtalanságát.”

A tenyői mester munkáin keresztül a helyi cifra ostor története – mint a magyar népi kultúra egy szelete – Európa szinte minden országába, emellett az Egyesült Államokba, Kanadába, Chilébe, Brazíliába, Japánba és Dél-Afrikába is eljutott már.

Pozsa Sándor 1983-ban tanulta meg az ostorkészítés alapjai, de egy darabig nem foglalkozott behatóbban ezzel a mesterséggel, mert sorba jöttek a gyermekek, az építkezés és a sok munka. Valamikor a kilencvenes évek közepén a barátom rokonai hazajöttek Amerikából, és karikás ostort szerettek volna ajándékozni nekik. Megnézték Budán, a Várbazárban, ám több tízezer forintba került. A barátom drágállta, így megkért, készítsek én neki. Csináltam gyorsan egyet, el is vitték. Ez volt az első, ami külföldre került, mesélt a kezdetekről egy korábbi interjúban az ostorfonó mester.

kép forrása: Tiszatenyő Facebook oldala

Kapcsolódó cikkek