Nem ösztönzi a rugalmas termelést és fogyasztást, valamint rontja a napelemek megtérülését a bruttó elszámolás

2024 elején kivezetésre kerül a háztartási méretű kiserőművek (HMKE) szaldóelszámolási rendszere, és felváltja az ún. bruttó elszámolás. Az átállás remek lehetőséget kínált (volna) arra, hogy egy korszerű elszámolási rendszer kerüljön bevezetésre idehaza, amely figyelembe veszi a villamos energia valódi értékét, a hálózathasználat költségeit, és így ösztönzi a fogyasztó oldali válaszadást.

Tovább olvasom

Szijjártó Péter: huszonöt vállalat már megkapta a támogatást a Gyármentő Program keretében

Eddig huszonöt cég kapta meg a támogatási oklevelet, összesen 27,5 milliárd forint értékben az energiahatékonyságot növelő beruházásokat előmozdító Gyármentő Program keretében – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Budapesten.

Tovább olvasom

Az LMP szerint a kormány tönkretette a napelemes ágazatot

A kormány kiszámíthatatlan, kapkodó politikája nehéz helyzetbe sodorta a napelemes ágazatot. Előbb az állami pályázat és a rezsicsökkentés részleges eltörlése okozott kihívást a megrendelések hirtelen megugrásával, a tavaly bevezetett napelemstop után viszont alig érkezett megbízás. Ha nem törlik el a napelemstopot, akkor a vállalatok csődbe fognak menni. Az LMP – Magyarország Zöld Pártja a napelemstop eltörlését várja a kormánytól, vagyis azt, hogy a háztartási napelemek táplálhassanak áramot a hálózatba. A napelemstop bevezetését a kormány azzal indokolta, hogy a hálózat nem képes befogadni a napelemek termelését. Ez azonban az ország 90%-ára…

Tovább olvasom

Újabb fordulat, akár már idén eltörölhetik a napelemesek korlátozásait

Óriási lórúgást kapott ősszel a sok napelemprojekt, illetve a napelemeket már eddig is használók egyre bővebbre duzzadó közössége. Mindezt az energiaválság közepén. Ehhez képest most hirtelen teljes hátraarcot csinál a kormány (az uniós pénzek érdekében) és hamarosan eltörölhetik az ominózus korlátozásokat.

Tovább olvasom

Napelemek felszerelése ad reménysugárt Abonynak

Összesen 37 darab 15 kW-os napelem panelt szerelnek fel az abonyi Szivárvány Óvoda és Bölcsőde tetejére. A beruházást Abony önerőből végezteti el. Azon intézményeknél, melyeknek nagy az energiafelhasználása, a továbbiakban napelem rendszereket szerelnek fel. Ezzel jelentős megtakarítás érhető el. A beüzemelés a Szivárvány Óvoda esetében akkor történik meg, ha a mérőt a szolgálattó felszereli. A tervezett fejlesztés összesen 20 épületet érint. Több épülettel szerencsés helyzetben vannak, mert a felújításra pályázaton támogatást nyert el az önkormányzat. Ennek megfelelően a napelemes fejlesztéseknél ezek az ingatlanok élveznek elsőbbséget. Ezek a következők: Varga István…

Tovább olvasom