Az LMP szerint a kormány tönkretette a napelemes ágazatot

Megosztás

A kormány kiszámíthatatlan, kapkodó politikája nehéz helyzetbe sodorta a napelemes ágazatot. Előbb az állami pályázat és a rezsicsökkentés részleges eltörlése okozott kihívást a megrendelések hirtelen megugrásával, a tavaly bevezetett napelemstop után viszont alig érkezett megbízás. Ha nem törlik el a napelemstopot, akkor a vállalatok csődbe fognak menni. Az LMP – Magyarország Zöld Pártja a napelemstop eltörlését várja a kormánytól, vagyis azt, hogy a háztartási napelemek táplálhassanak áramot a hálózatba.

A napelemstop bevezetését a kormány azzal indokolta, hogy a hálózat nem képes befogadni a napelemek termelését. Ez azonban az ország 90%-ára nem igaz, csak 10% szorul fejlesztésre. Az ország nagy részén teljesen indokolatlanul lehetetlenítették el a napelemek telepítését. Visszatáplálás nélkül nem éri meg a beruházás, hiszen a háztartások nem tudják igénybe venni az éves szaldóelszámolást: a nyári többlettermelés nem tudja fedezni a téli hiányt.

Elképesztő, hogy a klímaválság közepén a kormány ahelyett, hogy minden eszközzel segítené a megújuló energiaforrásokat, inkább behúzza a kéziféket. Ideje, hogy a kormány befejezze a kapkodást és kiszámítható, támogató napelem-politikát folytasson, mielőtt végleg lehúzza a rolót az ágazat.

Kapcsolódó cikkek