Vészesen és folyamatosan sivatagosodik el az Alföld, a kormány mégis elvett 400 milliárdot a területtől

Egészen helyesen fogalmazva “elhalasztotta a beruházásokat”, amivel éppen a vízpótlást lehetne most még valamennyire megoldani. De sajnos nem stadion, így a Duna-Tisza köze várhat a sorára, nem elég fontos odafent.

Tovább olvasom

Nagyon kevés a csapadék az Alföldön, Jász-Nagykun-Szolnok megye is súlyosan aszályos

A tavalyelőtti borzalmas szárazság után 2023 felüdülést hozott a rengeteg télvégi, tavaszi és nyáreleji esőzéssel. Az idei évben megint gondok vannak és lesznek, már most látszik, hogy a legsúlyosabb, vörös kódjelű az aszály megyénkben és a teljes Alföldön.

Tovább olvasom

Sokéves átlagnál kevesebb csapadék esett márciusban Szolnok megyében

A KÖTIVIZIG adta hírül a közösségi oldalán, hogy a tizenegy kiemelt mérőállomás márciusi adatai alapján kevesebb csapadék hullott a sokéves átlaghoz képest. Az Alföld közepén 2024 eddig eltelt három hónapjának csapadékösszege 47,5 mm-rel marad el a sokéves 1-3. havi átlagtól, és mi lesz majd a nyári alföldi aszállyal?

Tovább olvasom

Már megint Szolnok lógott ki a sorból, a lakosság nem érti, hogy lehet ez

A KÖTIVIZIG tizenegy kiemelt mérőállomásának adatai alapján a nyár utolsó hónapjában területi átlagban 53,4 milliméter csapadék hullott, ami lényegében megfelel a sokéves augusztusi mennyiségnek. A havi átlaghőmérséklet ugyanakkor jóval magasabb volt a sokéves értéknél.

Tovább olvasom

Elkerülhető lenne, hogy ne váljanak gyakoribbá a tavalyihoz hasonló aszályok Magyarországon

A közepesen erős és súlyosan aszályos évek gyakorisága jelenleg 20 évente átlagosan csupán 1-2 év, de ez jelentősen megnövekedhet az üvegházgáz-kibocsátás mérséklése nélkül, ugyanakkor egyes területeken csökkenhet is az évszázad végére, ha azonnali kibocsátás-csökkentésbe kezdünk – derül ki a Másfélfok legfrissebb cikkéből.

Tovább olvasom

Tavaly a vegetációtüzek által sújtott régiók közel fele kiemelt természetvédelmi terület volt Európában

Világszerte erdő- és vegetációtüzek tombolnak, nemrég Rodoszról kellett magyar turistákat evakuálni. A Másfélfok új anyagában a 2022-es európai vegetációtüzeket veszi számba, és hogy ezek mennyire érintették a természetvédelmi területeket és a biodiverzitást. 2017 után a tavalyi év volt a legrosszabb a vegetációtüzek pusztítását tekintve az Európai Unióban. 2022-ben 837 212 ha nagyságú terület égett le [ez kb. a grúz szakadár köztársaság, Abházia mérete], ami bőven meghaladja a 2021-es értéket (449 342 ha). A legtöbb tűz márciusban alakult ki, de a legnagyobbak júliusban pusztítottak. Mivel a tűz nem ismer határokat és…

Tovább olvasom