Komoly bírságra számíthat, aki tiltott helyen fürdőzik a Tisza környékén

Megosztás

Balesetveszélyes, tilos, helyszíni bírság, szabálysértési eljárás – ilyen és ehhez hasonló eshetőségekre kell felkészülnie annak, aki olyan helyen fürdőzik, ahol az tiltva van. Jász-Nagykun-Szolnok megyében, a Tisza közelsége miatt különösen érdemes tisztában lenni a legfontosabb szabályokkal, amelyek betartásával a biztonságunk és a pénztárcánk is jobban jár.

Sajnos számtalanszor adtuk hírül, milyen vízi balesetek követelnek emberéleteket: tavaly júliusban a tiszafüredi szabadstrandon fulladt vízbe egy fürdőző, múlt héten pedig Tokajnál tűnt el három ember a Tiszában, akik tiltott helyen fürödtek: később már csak a holttestüket találták meg.

„A kijelölt fürdőhely határát a parton kihelyezett 60×30 cm méretű, fehér alapú, kék hullámzó vízen fekete figurát ábrázoló tábla jelzi. A fürdés tilalmát, vagy a veszélyes, fürdésre alkalmatlan helyeket minden esetben a FÜRÖDNI TILOS! tábla jelzi” – tájékoztatott az ORFK Kommunikációs Szolgálat a Pénzcentrum megkeresése után.

Emellett tilos fürödni…

  • hajóútban,
  • hajóutat és hajózási akadályt jelző bóják (úszók, villanók) 100 méteres körzetében;
  • nagyhajók, úszómunkagépek és fürdés célját nem szolgáló úszóművek szintén 100 méteres körzetében;
  • hidak, vízkivételi művek, egyéb vízi műtárgyak, komp- és révátkelőhelyek 100 méteres körzetében;
  • kikötők, veszteglő- és rakodóhelyek területén;
  • kijelölt zárt vízisí és vízi motoros sporteszköz közlekedésére szolgáló pályák, valamint hajóállomások területén;
  • egészségre ártalmas vizekben;
  • határvizekben, városok belterületén lévő szabadvizekben, kivéve a kijelölt fürdőhelyeket;
  • ott, ahol azt tiltó tábla jelzi!

Bár kevesen vagyunk tisztában a valós veszéllyel, a tiltott fürdőzés következményei súlyosak lehetnek, beleértve a pénzbírságokat, sérüléseket vagy akár a haláleseteket is. Aki tiltott helyen fürdik, szabálysértést követ el, ráadásul helyszíni bírságot a közterület-felügyelőtől kezdve a természetvédelmi őrön át a halászati őrig sokan kiszabhatnak.

A helyszíni bírság mértéke 6 500 forinttól egészen 65 ezer forintig terjedhet. Ha a helyszíni bírságolás nem megvalósítható, szabálysértési eljárás indítható az érintett személlyel szemben, mely esetben a bírság összege 6 500 forint és 200 ezer forint között mozoghat. Fiatalkorúak esetében, amennyiben törvényes képviselőjük jelen van, a helyszíni bírság összege 6 500 és 32 500 forint között lehet, míg szabálysértési eljárás esetén ezek az összegek 6 500 forint és 65 000 forint között változhatnak.

Kép: THINKSTOCK

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek