Mi állhat a szolnoki és jánoshidai iskolaigazgatók leváltása mögött?

Megosztás

A Szol24-en a napokban több cikket is olvashattak az iskolaigazgatói pályázatokat értékelő Belügyminisztérium meglehetősen furcsa döntéseiről. Szolnokon és Jánoshidán botrány lett belőle, csak hogy két megyei példát említsünk, de Budapesten és Székesfehérváron is kicsapta a biztosítékot a szülőknél, gyerekeknél, pedagógusoknál a regnáló iskolaigazgatók leváltása.

Jánoshidán július elején írtunk arról, hogy a sokak által kedvelt, nagy támogatottsággal bíró helyi igazgató, Szabó Péter helyett öt éves időtartamra a Jászapátiról érkezett Ikládi Rolandné kapott megbízást a Petőfi Sándor Általános Iskola vezetésére. A döntést a településen elsősorban úgy értelmezték, hogy a tankerületi vezető, Mészárosné Vas Márta igazgatói posztra várományos jelöltje került pozícióba az intézményt évek óta vezető, elismert igazgatóval szemben.

Ezután több, mint százan demonstráltak Szabó távozása ellen, többek között kiállt mellette Jánoshida polgármestere, Eszes Béla is, aki abban bízik, hogy a döntést meghozó Belügyminisztérium meghallja a település szavát.

A megyeszékhelyen, Szolnokon hasonló események történtek, a Verseghy Ferenc Gimnázium élére a tantestület ajánlását semmibe véve nevezték ki az intézmény új igazgatóját. Pogány Gyula két évtizede a Verseghy igazgatója, a negyedik ötéves ciklusát fejezte be. Január végén bejelentette a tantestületnek, hogy ismét beadja pályázatát. Eközben a helyettese, Szűcs Sándor is elindult, a tantestület kérését pedig, miszerint adjanak számukra véleményezési lehetőséget, a tankerület semmibe vette. Ők Pogány Gyulát támogatták, Szűcs Sándor támogatottsága 20 százalék alatti volt a szavazás alapján, ennek ellenére nem vonta vissza pályázatát.

Láss csodát, Rusvai Károly tankerületi vezető a napokban személyesen tájékoztatta a tantestületet arról, hogy megszületett a döntés: augusztus 15-től Szűcs Sándor a Verseghy új igazgatója.

Az ország számos részén utasították el a nagy többséggel támogatott igazgatókat, Székesfehérváron a Vasvári Pál Gimnázium vezetője, Horváth József sem folytathatja a megkezdett munkát, emiatt petíciót is indítottak, amelyet már több, mint ötezren aláírtak. A minisztérium emellett a Kispesti Károlyi Mihály Magyar–Spanyol Tannyelvű Gimnázium igazgatójának pályázatát sem támogatta, pedig Cselik Ágnes Eszter húsz éve látta el ezt a feladatot. Magyarázatot ebben az esetben sem kapott, a tankerületek általában úgy fogalmaznak, ha egyáltalán mondanak valamit, hogy szakmai döntés született, de ez nincs részletezve szinte egyik esetnél sem.

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke szerint a legnagyobb gond az, hogy a pályázatok elutasítását nem indokolják meg konkrétan, és nincs lehetőség jogorvoslatra. Emellett problémásnak tartja, hogy az adófizetők, vagyis a szülők nem vehetnek részt az iskolaigazgató kiválasztásában.

Úgy véli, a tapasztalatok azt mutatják, ha valaki bosszúból beavatkozik egy intézmény működésébe, az az intézmény hanyatlásához vezet.

Kép: Németh Dániel/444

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek