Aktívan járőröznek a Tisza alsó szakaszán

Megosztás

A Maros és a Tisza alsó szakaszán járőröző polgárőrök nemcsak a vízi forgalmat figyelik és mentési feladatokat látnak el, hanem az illegális migráció felderítésében is részt vesznek azzal a kishajóval, amelyet hétfőn kapott meg a Marosmenti Polgárőr Egyesület Szegeden.

Rádi Norbert, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság vezetője elmondta, hogy a főkapitányság felügyeli a Tisza teljes, közel hatszáz folyamkilométeres magyarországi szakaszát Tiszabecstől Szeged-Gyálarétig.

A polgárőrök nagy segítséget nyújtanak a vízi rendészek munkájában, és többek között Tiszafüreden, Szolnokon, Tiszakécskén, Újszegeden és Makón is működik aktív vízi tagozatuk. Hangsúlyozta, hogy az önkéntes polgárőrök áldozatos munkája nagyban támogatja a vízi rendészetet. Az együttműködés még hatékonyabb lesz a főkapitányság által a Marosmenti Polgárőr Egyesületnek adományozott kishajóval.

A Tisza Szeged alatti szakaszán a folyó a schengeni külső határt jelenti, amit a tiszai vízi rendészet és a Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányság közösen ellenőriz. Ebben nyújtanak majd segítséget a polgárőrök, emlékeztetett Rádi Norbert, hozzátéve, hogy ezen a szakaszon az elmúlt években több tragédia is történt.

Rádi Norbert elmondta, hogy a főkapitányság egy olasz gyártmányú, Marinello kishajót adományozott a polgárőröknek, amely korábban majdnem két évtizedig szolgált a Felső- és Közép-Tiszán.

Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke elmondta, hogy a polgárőrség vízi tagozata a Balatonon és a Velencei-tavon kívül a Dunán és a Tiszán is aktívan részt vesz a vízi biztonság fenntartásában.

Óvári Árpád, a Marosmenti Polgárőr Egyesület elnöke az MTI-nek elmondta, hogy az adományként kapott és a civil szervezet által felújított hajót a Maroson és a Tisza alsó szakaszán fogják használni. Elsősorban a két folyó határszakaszain járőröznek, mivel időnként illegális határátlépők próbálnak Románia irányából, a Maroson keresztül bejutni. Kiemelte, hogy a Makó környéki Maros-szakasz ellenőrzése is fontos feladatuk lesz, ahol a vízi turizmus és a vízi sportok egyre inkább fejlődnek.

Kép: tisawatertours.eu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek