Tűzoltók kaptak elismeréseket Szolnokon

Megosztás

Ön tudja, ki volt Szent Flórián? A keresztény vértanú legendája arról szól, hogy fiatal korában az imádsága által kialudtak egy égő ház lángjai, egyébként pedig a tűzoltók és a kéményseprők védőszentje. A tűzoltók világnapját a rendszerváltás óta, május első napjaiban tartják, ebből az alkalomból kifolyólag díjazták a Szolnok megyei lánglovagokat.

Az eseményen Borbás Zoltán, Jász-Nagykun-Szolnok megyei közgyűlés alelnöke adta át a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendészeti és Közbiztonsági Díjat a Tiszafüredi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság állománya részére.

Átadták a Szolnok Tűzoltója kitüntetést is, amelyet egyszerre hárman kaptak meg: Szalay Ferenc polgármester Fazekas József tűzoltó főtörzsőrmesternek, Ábrahám Péter tűzoltó törzsőrmesternek és Borsányi Zsolt tűzoltó törzszászlósnak nyújtotta át a megtisztelő elismerést.

Az ünnepélyes keretek között megrendezett díjátadón a megye számos településének polgármestere jelent meg.

A tűzvészek ellen védelmet nyújtó Szent Flórián a XV. század végén vált közismertté. A hazai ábrázolásainak kezdete is erre az időszakra datálható, elsősorban a német ajkú területeken. A XVII. században a jelentős számú osztrák és német bevándorlás hatására hazánkban csaknem szinte megelevenedett a Flórián-kultusz.

Kép: Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Önkormányzat Fb

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek