Óva intő jelek a szolnoki műanyag sípálya kapcsán?

Megosztás

Ahogy arról a Szol24-en olvashattak, sokakat meglepett, hogy gyakorló sípályát létesítettek Szolnokon, a Tiszaligetben. Szalay Ferenc polgármester arra számít, a beruházás által sokezer gyereknek és felnőttnek, szolnokinak és környékbelinek tudnak segíteni azáltal, hogy megtanulják a sportág alapjait, bár több kemény kritikát is címeztek az alföldi sípálya felé. Nem utolsó szempont ezek közül a környezetvédelmi kérdés.

Hazánkban egyébként több tucat műanyagborítású sítanpálya működik Balatonfüredtől kezdve Miskolcon át egészen Zalagerszegig. A magyarországi síoktatás fejlődésével rendkívül elterjedtek a műanyag pályák úgy a fővárosban, mint vidéken.

Néhány szaklap foglalkozik is ezekkel a pályákkal, kiemelve néhány előnyt: egyrészt nyilvánvalóan nem kell megvárni a telet, másrészt jóval olcsóban lehet elsajátítani a sportág alapjait. A nemrégiben megvalósított szolnoki sípálya kapcsán azonban aggódva írt a Környezetbarát Szolnok Facebook-csoportban az egyik moderátor, Kállai Anikó.

„Véleményünk szerint a műanyag sípálya minden, csak nem környezetbarát. Sem az anyaga, sem az előállítása, sem pedig elhasználódása után az ártalmatlanítása nem az. Persze lehet mondani, hogy mennyire hasznos, mert sok gyerek megtanulhat síelni. A hasznossága nem tudja feledtetni azt, hogy mű anyag, lebomlási ideje több száz/ezer év is lehet” – írja a csoportban.

Kállai hozzátette, a fenntartása és használata is felvet környezetvédelmi kérdéseket: például hogyan hűtik nyáron, illetve a mikroműanyag részecskék leválhatnak-e a pályáról?

Kép: Szalay Ferenc Fb

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek